Často hledáte, jak…
Obálka vydání 5/2007
5/2007 • 28. 1. – 4. 2. 2007

2007/5

Komentáře

Češi v Davosu

Marek Švehla

Když při jednom z prvních koaličních jednání o nynější vládě zmínili Bursíkovi zelení poprvé téma boje proti globálnímu oteplování, budoucí ministr průmyslu Martin Říman v rozčilení odešel z místnosti.

Haló, tady onkologie

Martin Uhlíř

Saháte často po mobilním telefonu? Nemusí to být bez rizika. Nejnovější vědecká studie totiž naznačila, že ten, kdo se bez mobilu neobejde už celá léta, má důvod ke znepokojení.

Jak se vyhnout izolaci

Erik Tabery

Ať už jste volili sociální demokracii či občanské demokraty nebo ne, obě tyhle strany jsou i na vaší straně. Respektive, pokud nebudou, ztratíte na tom především vy. A neztratíte málo.

Něco tu chybí

Anneke Hudalla

Dlouhá léta jsem se divila, proč je v Česku tolik billboardů, na kterých se více či méně nahá žena válí na kapotě auta. Teď jsem to konečně pochopila.

Vlkův závěr

Petr Třešňák

Kardinál Miloslav Vlk se za šestnáct let v čele katolické církve vyprofiloval jako velmi opatrná a nevýrazná osobnost. Letos v květnu mu bude 75 let a podle vatikánských pravidel musí nabídnout abdikaci.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Vrátit, co bylo ukradeno? Na to kývne každý konzervativec. Jenže nejkonzervativnější instituci Evropy, švýcarským bankám, trvalo kývnutí pěkně dlouho a přišlo až ve vrcholně vypjaté atmosféře.

Medvěd se teď chce líbit

Viktor Jerofejev

Čí je to vina, že obraz Ruska na Západě dosáhl v poslední době tak rekordně nízkého či přímo katastrofálního hodnocení?

Platini a euroústava

Jaroslav Spurný

Zvolení Michaela Platiniho předsedou evropské fotbalové federace trochu připomíná odmítnutí euroústavy.

Krtek zahradníkem

Erik Tabery

Přišlo první varování, navíc z nečekané strany. Není to tak dlouho, co jsme psali zpravodajské texty a komentáře o návratu podnikatele Antonína Charouze na výsluní.

Americký sen 2.0

Petr Třešňák

Svět se zrychluje už nějaký ten pátek, ale kdo by si pomyslel, že může ještě přidat. Časy, kdy se důležité společenské změny odehrávaly v rozmezí generací nebo dekád, jsou dávno za námi.

Tři oříšky pro politiky

Erik Tabery, Jaroslav Spurný

Je to zajímavé společenství – všichni tři zažívají svým způsobem osobní tragédie, které se nás ale, ať už chceme nebo nechceme, dotýkají.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Do historie vstoupil jako jediný německý maršál zajatý v boji. Jako takový byl i objektem sporu o roli vojáků ve třetí říši.

Češi v e-matrixu

Kateřina Šafaříková

Rok a půl po francouzském a nizozemském NE byl relativní klid, ale teď je to tu zase. Druhé kolo debaty o evropské ústavě, což v případě Česka znamená pěkně ohnivou podívanou.

Kultura

Krásné černošky a trocha toho vraždění

Tereza Brdečková

Prezident Idi Amin má na svědomí až půlmilionu lidských životů, statistika zahrnuje pouze mrtvé z dob jeho hrůzovlády v Ugandě. I z toho důvodu o něm od roku 1974 vzniklo nejméně sedm hraných filmů, poslední z nich tento týden dorazí do českých kin.

Národ padajících květů

Petr Třešňák

Už se nechtěl přizpůsobovat, měl toho dost. A tak ležel na chvějící se podlaze bytu a otevřeným oknem sledoval burácení bombardérů, déšť padajících pum, záblesky výbuchů a rachot sesouvajících se domů. A věděl, že jednu věc nesmí nikdy nikomu říct: že mu tohle divadlo zkázy připadá svým způsobem krásné.

Ztracenci a vojáci v Rotterdamu

Radovan Holub

„V Česku je puč! Jsou tam rebelové a hrozí občanská válka!“ – těmito slovy varuje před návštěvou České republiky pracovník cestovní kanceláře hrdinu malajsijského filmu Než se zase zamilujeme.

O krok blíž ke konci světa

Jan H. Vitvar

Spolek vznikl v polovině 70. let a až dosud se mu dařilo zachovat kolem sebe auru tajemství: o svých aktivitách mlčí nebo je filtruje přes svou dezinformační Podkomisi pro útlum publicity. Nyní onu tmu poněkud prosvítil vydáním svazku své „odtajněné poezie“ s názvem Kaloty.

Událost v divadle

Lukáš Jiřička

Rakouský spisovatel, básník a dramatik Ernst Jandl (1925–2000) je znám českému čtenáři od sklonku 80. let, kdy mu zde vyšla první kniha experimentálních básní a textů Mletpantem.

Hledání Orwellova odkazu

Jaroslav Formánek

Nedávno se v českých knihkupectvích objevil překlad obsáhlé biografie George Orwell od Gordona Bowkera. Britský publicista a spisovatel v ní na pěti stech stranách vyčerpávajícím způsobem mapuje životní pouť světově proslulého autora.

Smrt liberálům a jejich velkoměstům!

Přemysl Martínek

Gibson svou apokalyptickou vizi konce moderní společnosti demonstruje na příkladu dávných Mayů.

Událost na obrazovce

Vladimír Just

Ostravské studio se zasloužilo o dokumentární počin měsíce, ne-li roku: Zločin jménem Katyň (režie: Petra Všelichová, ČT 2, 11. 1. a 15. 1.).

Co se děje ve světě

Jaroslav Pašmik

Převléci tradiční etnickou hudbu do moderního kabátu se nemusí vyplatit. Jak se již přesvědčili mnozí, kýč při tom hrozí doslova za každým rohem.

Řekni mu, že mám měsíčky

Hana Ulmanová

Románovou prvotinu Kate Atkinsonové V zákulisí muzea označil jeden anglický konzervativní kritik za „protirodinnou“, čímž v Británii rozvířil bouřlivou diskusi.

Postavme pomník Rudolfu II.

Václav Cílek

Stát by mohl na Pražském hradě, v blízkosti někdejší monarchovy ložnice a jeho sbírek.

Ráno ptáci křičí hrůzou

Jaroslav Formánek

28. března 1914, se v Brně-Židenicích jako nemanželský syn narodil Bohumil Hrabal.

Oscaři, glóby, palmy i medvědi

Tereza Brdečková

Filmové ceny mohou zvrátit životy svých tvůrců, anebo je jen nakrátko oslnit.

Goya zvítězil nad Formanem

Jan Gregor

Nový film Miloše Formana Goyovy přízraky není životopisným portrétem malíře.

Civilizace

Služky Latinské Ameriky

Markéta Pilátová

Od předkolumbovských dob převládal v Latinské Americe patriarchální společenský model. Zejména v chudých rodinách se dnes mnohdy zvrtává v jakousi formu nedobrovolné emancipace, nazývanou „šéfky rodin“.

Provokatérka Danah

David Grossmann

Možná jste si toho už všimli. Síť mění způsob, jakým zacházíme s informacemi, ovlivňuje náš hudební vkus nebo třeba spotřebitelské návyky.

www.cso.cz

Kateřina Kadlecová

Je zima a vám se už možná zastesklo po českém ptactvu, které zčásti odletělo do teplých krajů, zčásti se schovává před nepřízní počasí. Když otevřete webové stránky České společnosti ornitologické, můžete se opeřenci pokochat i v únoru.

Oko nemocného organismu

Karel Hvížďala

Otázka, kterou dnes nelze obejít, zní: Proč hned po druhé světové válce, kdy se začalo pracovat na projektu sjednocené Evropy, se o společném kulturním a hodnotovém systému skoro vůbec nehovořilo?

www.ian.cz

Jan Kolář

Díváte se rádi v noci na oblohu? Příště se nejdřív podívejte na Instantní astronomické noviny, ať vám něco neuteče – třeba zatmění Měsíce nebo nová kometa.

Mapy pro potěchu

Zbyněk Petráček

Také si rádi prohlížíte staré mapy v antikvariátech? Také vás štve, že hodně z nich je poslední stopou po rozřezaných atlasech?

Elektronické knihy hlásí nástup

Jaroslav Pašmik

Jste zvyklí obracet papírové stránky knih, procházet dlouhými řadami regálů knihoven, číst jména autorů na hřbetech tlustých svazků? To vše může být brzy méně samozřejmé než dnes.

Kořeny lidské nezištnosti

Jaroslav Petr

Na jaře roku 2006 mířilo čtyřicet členů jisté expedice k vrcholu Mount Everestu. Při výstupu prošli kolem umírajícího horolezce Davida Sharpa.

Domov

Připomeňme si

Vladimír Ševela

Za zdmi českých ústavů žije nejvíc lidí v přepočtu na obyvatele na světě. O nutné změně, která by zemi více přiblížila civilizovanému světu, se mluví už od začátku 90. let, letos by konečně mohla přijít.

Národní pevnost v pasti

Jáchym Topol

Do Terezína autobus vjíždí kolem Národního památníku, dlouhých řad pomníčků obětí druhé světové války.
Podivnou atmosféru města návštěvník vycítí okamžitě.

Ministerstvo nášlapných min

Jaroslav Pašmik

V čele ministerstva kultury se od začátku devadesátých let vystřídalo jedenáct ministrů, za posledního půl roku dokonce hned čtyři. Výsledkem jejich vlády se zatím zdá být jen úpadek úřadu a obrovská kupa restů.

Třes se, Angelo

Ondřej Kundra

Den, kdy bude muset Topolánkův kabinet říct, jak dál s kontinentální ústavou, se blíží a v Evropě je očekáván s napětím. Pražská vláda je totiž považována za jejího čelného kritika. Takže tu je zpráva, jak se rodí zdejší příspěvek o budoucnosti Evropy.

Jeden den v životě

Kateřina Minková

Budím se kolem druhé hodiny ranní a cítím, že už nastal ten správný čas. Již včera odpoledne miminko, které jsem si po devět měsíců v sobě hýčkala, dalo zřetelně najevo, že si pro start do nového života zvolilo první letošní úplněk.

Hollywood už to nespraví

Vladimír Ševela

Co vadí Čechům víc – radary, nebo Amerika? Ta hádanka se dostala na pořad dne po vzrušené veřejné debatě o návrhu USA postavit v Česku radarovou základnu.

Klášter na okraji republiky

Anneke Hudalla

Nebudeme si lhát: na první pohled to vypadá jako obrovské zklamání. Plevel až do pasu, drolící se omítka, rezavá brána a nápis „Vstup zakázán“. Očekávali jsme trochu víc.

Shořel Palach zbytečně?

Tomáš Pavlíček

V anketě Největší Čech obsadil 45. místo, za Gottem, Jágrem, Šebrlem či Landou. Jestliže chtěl Palach vyprovokovat národ k akci, podařilo se to jen na chvíli. Za pár měsíců začaly čistky, občané se takřka bez odporu stáhli do soukromí a veřejný život opanovali neostalinisté. Byla tedy Palachova oběť marná?

Kyklopové se vracejí, šedivější, ale při chuti

Ondřej Kundra

Václav Klaus a Miloš Zeman se snaží ovládnout zpět své partaje. Budou mít úspěch?

Čekání na Šuleje

Jaroslav Spurný

Dá si Maroš Šulej ještě někdy pivo v irském pubu? Na správnou odpověď by se daly uzavírat tučné sázky.

Jeden den v životě

Veronika Chábová

Budík mi tradičně zvoní o dvacet minut dřív, jinak bych asi nevstala. Po záchodu následuje návštěva koupelny a s ní spojený ten tradičně vražedný pohled do zrcadla.

Praha chce létat

Jaroslav Spurný, Vladimír Ševela

Toto je příběh kmene domorodců z okraje Prahy, který se snaží udržet mocného nepřítele za obzorem svého domova. Jde o miliardy, spravedlnost – a pražské letiště.

Zahraničí

Místo Langoše matičník

Monika Žemlová

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) má po půl roce opět šéfa. Ivan Petranský přichází z historického ústavu Matice slovenské a už dnes je jasné, že Jána Langoše nahradit nedokáže.

Pět za pět ve slovenských

Peter Javůrek

Bratislava vyrukovala s precedentem: tamní justice odsoudila komunálního politika za úplatek, o který si pouze říkal.

Druhá zima v Kašmíru

David Ševčík

Na první pohled nepoznáme, že před rokem a půl zemětřesení zdevastovalo hlavně pákistánskou část Kašmíru a zanechalo 75 tisíc mrtvých. Jak se s katastrofou vyrovnali místní obyvatelé a jaké výzvy jim přinesla?

Modrá vítězí, oranžová pláče

Luboš Palata

Odchod ukrajinského ministra zahraničí to doložil i formálně: Janukovyč poráží reformátora a revolučního lídra Juščenka.

Nemilosrdní žádají o milost

Zbyněk Petráček

Téma terorismu, účinné obrany proti němu, ale i souvisejícího ohrožení občanských svobod přerůstá v politikum všude na světě, Německo nevyjímaje.

Davos ukazuje cestu

Zbyněk Petráček

Svoboda, rovnost, bezpečnost. To, co zní jako abstraktní hesla, dostává v Davosu konkrétní náplň naléhavého problému.

Al-Káida s druhým dechem

Zbyněk Petráček

Prý už byla potřena, zatlačena a vytěsněna. A přece se o ní začalo opět mluvit. Symbol globálního terorismu znovu zaměstnává USA, Evropu i Pákistán.

Jak svést Ameriku

Jiří Sobota

Steven Spielberg nemá klidné spaní. Spolu s hollywoodskými kolegy plánuje na únor večírek na podporu Baracka Obamy, demokratického kandidáta pro Bílý dům.

Zachraňoval Francouze, aby pomáhali

Jaroslav Formánek

Po dlouhá léta byl zdaleka nejpopulárnějším Francouzem. Politici a intelektuálové mu na žebříčku sahali sotva po paty, herci a zpěváci po pás.

Do Kosova stejně nejezdíme

Matyáš Zrno

Může za to Kosovo? Tato otázka jako by interpretovala výsledek srbských voleb.

Minulý týden