Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Zajímavé knihy pro tento týden.

Olga Scheinpflugová: Tulákova hůl a jiné pohádky, Knižní klub, 168 stran

Olze Scheinpflugové (1902–1968) vyšlo za života pět knížek pro děti, nyní z nich vznikl výbor obsahující jednatřicet pohádek. Jak naznačuje závěr příběhu Pilinový panáček, je to čtení pro silné nátury: „Panák umřel a chlapeček umřel. Držel panáka, vyhublého, pouhou pruhovanou šlupičku, na mrtvém srdci. Venku zpívaly, v domech křičely děti radostí, protože se na stromcích rozsvítila světla.“

Michal Bauer, Julie Chytilová: Děti z Lugasy, NLN, 96 stran

Mladí ekonomové žili půl roku na ugandském venkově, kde přednášeli na středních školách angličtinu a základy ekonomie. O svých zkušenostech, včetně dojmů ze života dětí adoptovaných na dálku, sepsali tuto útlou knížku.

Jonathan Fenby: Zkáza lodi Lancastria, přeložila Bronislava Prokešová, Práh, 240 stran

Byla to největší námořní katastrofa v britských dějinách: 17. června 1940 zasáhl německý bombardér transportní loď Lancastria, na které se snažily z Francie evakuovat tisíce britských vojáků – ve vlnách zahynulo téměř 3000 lidí. O zkáze ale neměla britská veřejnost dlouhou dobu ani ponětí, protože o ní média na Churchillův příkaz mlčela v obavách ze ztráty morálky civilistů.

Kat Mydlářová: Zběsile říkám kurva…, Literární akademie, 78 stran

„Kdysi jsem bývala moc pěkná a moc hodná holčička. Také trochu sádlíčkem oteklá, ale o tom se zmiňovat nehodlám, jelikož při každý drobný vzpomínce na svý opulentní ručičky a nožičky a bříško, přes který sem si ne a ne uvidět na pipinku, mně vyskakují na kůžičce takový droboučký traumatózní pupínečky,“ píše autorka skrývající se za pseudonym ve svém adolescentně vzdorovitém textu o všech křivdách, které její hrdince (nebo snad jí samotné?) přinesl dosavadní život. Literární akademie Josefa Škvoreckého souběžně vydává další čtyři krátké prózy Katiných spolužáků.

Lukáš Novotný: Zmizelé Karlovy Vary, Paseka, 138 stran

V edici Zmizelé Čechy vychází další obrazová publikace, tentokrát věnovaná archivním snímkům nedochované podoby Karlových Varů a bezprostředního okolí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2007 pod titulkem Knihy