Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Místo Langoše matičník

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) má po půl roce opět šéfa. Ivan Petranský přichází z historického ústavu Matice slovenské a už dnes je jasné, že Jána Langoše nahradit nedokáže.

Fotografie: Ivan Petranský čeká na zadání. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Ivan Petranský čeká na zadání. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) má po půl roce opět šéfa. Předsedou jeho správní rady parlament až na čtvrtý pokus zvolil historika Ivana Petranského (30). Plachý a dosud neznámý Petranský přichází z historického ústavu Matice slovenské a už dnes je jasné, že Jána Langoše nahradit nedokáže.

Nominant nacionalistů si váží prezidenta válečného tzv. Slovenského štátu Jozefa Tisa a 14. března chodí se Slovenskou pospolitostí, dnes již zakázanou organizací vyholenců, vznik tohoto státu oslavovat. „Vidím ho jako člověka, který je v mnoha směrech rozporuplný. Ano, za mnoho věcí je možné si ho vážit a mnohé věci je možné mu vyčítat,“ řekl o prezidentovi státu, který se chtěl s Židy vypořádat „po křesťansku“ a desetitisíce jich poslal do likvidačních táborů.

Slovenská národní strana (SNS) našla Petranského až po půl roce. Její předchozí kandidáti, hlavně ze Svazu protikomunistického odboje, naráželi pro své ještě horší výroky. Též oslavovali 14. březen, mimochodem i s arcibiskupem Jánem Sokolem. V archivu arcibiskupství krátký čas pracoval i Petranský. Bylo to v době, kdy se pro něho nenašlo místo v historickém ústavu Slovenské akademie věd.

Když v tajných volbách původní kandidáti neuspěli, už téměř zoufalá SNS se obrátila na Matici slovenskou, zda jí může někoho doporučit. A vedení Matice ukázalo na mladého Petranského. Té Matice, která v minulosti organizovala převoz ostatků luďáckého politika válečného státu Konštantína Čulena na národní hřbitov v Martině. Té Matice, která vyznamenala Jozefa Mikuše za ochranu lidských práv. Mikuš se v roce 1944 stal vysokým úředníkem Tisova režimu a Slovenské národní povstání považoval za národní katastrofu. Již uvedená Slovenská pospolitost označuje Matici za svého spojence.

To je konec, říkají již dnes někteří zaměstnanci Ústavu paměti národa o jeho budoucnosti. Více jich ale chce vyčkat na to, jak se Petranský zachová – zda si bude jen užívat vysoký plat, nebo plnit politické objednávky. SNS totiž touží mimo jiné po tom, aby ÚPN prozkoumal období horthyovského Maďarska. Nyní ústav pracuje především na zločinech období komunismu a „Slovenského štátu“.

Mečiarovo HZDS chce ústav zrušit nebo alespoň začlenit pod Slovenskou akademii věd. SNS i Petranský se tváří, že ústav bude fungovat nadále. Nový šéf též prohlásil, že je pro pokračující zveřejňování svazků StB. A nelíbí se mu, že politické strany, například Ficův Směr, stále jmenují do funkcí vysoké agenty StB. Zda to bude stačit, aby ústav přežil do příští volby (2013), je sporné.

Opoziční kandidát, poslanec KDH a někdejší disident František Mikloško, ve volbě neuspěl, ač mu vyjádřili podporu i někteří koaliční poslanci. Paměť národa ale nestojí za krizi mezi třemi vládními spojenci, kterou by Mikloškovo zvolení vyvolalo. Jsou přece důležitější věci. Například budování sociálního státu.

Autorka je redaktorka deníku SME.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].