Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak se vyhnout izolaci

Ať už jste volili sociální demokracii či občanské demokraty nebo ne, obě tyhle strany jsou i na vaší straně. Respektive, pokud nebudou, ztratíte na tom především vy. A neztratíte málo.

Ať už jste volili sociální demokracii či občanské demokraty nebo ne, obě tyhle strany jsou i na vaší straně. Respektive, pokud nebudou, ztratíte na tom především vy. A neztratíte málo.

Proč nezahánět ČSSD

Stále zřetelněji se ukazuje, že dělicí čára mezi politickými stranami nepovede ani tak kolem reforem, jako kolem zahraniční politiky. A minulost dokázala, že ta se dělá bez pomoci opozice velmi těžko. Ať už šlo o vstup do NATO, Evropské unie, rozhodování o pomoci při řešení krize v Jugoslávii či Iráku – všude bylo zapotřebí opozice. Někde přímo při podílu na hlasování, jinde čistě pro to, aby z tématu nedělala nebezpečné politikum. To hrozí u zahraničních otázek velmi často.

Vidíme to i nyní, kdy se řeší velké otázky, jako je vztah k evropské ústavě, energetice či pomoc při budování protiraketového deštníku Spojených států. Česko se dostalo do svěráku dvou extrémů, které zastávají nejsilnější politické strany. Na jedné straně je to odpor občanských demokratů k evropské ústavě a na druhé nechuť sociálních demokratů k radarové stanici USA na českém území.

V pátek odpoledne sociální demokraté vydali zprávu, že se obávají, že „jednostranné budování protiraketové obrany může mít za následek eskalaci globálního napětí“, zároveň ale prohlašují, že budou „prosazovat, aby o této otázce rozhodli občané České republiky ve všelidovém hlasování“. To nedává smysl – pokud se obávám, že nějaký krok může vést až k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].