Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hollywood už to nespraví

Co vadí Čechům víc – radary, nebo Amerika? Ta hádanka se dostala na pořad dne po vzrušené veřejné debatě o návrhu USA postavit v Česku radarovou základnu.

Fotografie: Ta radost nebýt zmanipulovaný. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Ta radost nebýt zmanipulovaný. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Co vadí Čechům víc – radary, nebo Amerika? Ta hádanka se dostala na pořad dne po vzrušené veřejné debatě o návrhu USA postavit v Česku radarovou základnu. Je tu něco jako antiamerikanismus? „Stejně jako předchozí Velký bratr i tenhle nový Velký bratr z nás dělá pitomce,“ píše anonymní přispěvatel na diskusním fóru aktualne.cz. „Hodně lidí teď tady volá na pomoc Michaela Kocába,“ popsal pro MF Dnes náladu lidí ve své obci Josef Hála (KSČM), starosta Jinců, kde se uvažuje o zřízení základny.

Proměna jedné tchyně

Jeremy Druker, Američan, který žije od roku 1992 v Praze a vede tu časopis Transitions, pozoruje zřetelnou proměnu u své české tchyně. „Dneska to má úplně opačně než před deseti lety. Tehdy byla velmi proamerická a teď je naštvaná na Ameriku, protože čte v novinách o zabitých civilistech v Iráku a dává Americe za vinu globální oteplování,“ vypráví Druker. Jeho čeští kamarádi z basketbalu mu prý často posílají elektronickou poštou anekdoty zesměšňující George Bushe. „Ale na mě nikdo nepříjemný kvůli tomu, že jsem Američan, za ta léta nikdy nebyl a není ani dneska,“ dodává novinář, který neopomene připomenout, že ani on při pohledu na současnou americkou zahraniční politiku není neutrální: „Jsem demokrat z New Yorku.“ Pokud jde o základnu, hlavním zdejším strachem není podle Drukera obava z Ameriky, ale snaha…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].