Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Al-Káida s druhým dechem

Prý už byla potřena, zatlačena a vytěsněna. A přece se o ní začalo opět mluvit. Symbol globálního terorismu znovu zaměstnává USA, Evropu i Pákistán.

Prý už byla potřena, zatlačena a vytěsněna. A přece se o ní začalo opět mluvit. Symbol globálního terorismu znovu zaměstnává USA, Evropu i Pákistán.

Slyšeli jste o teorii mucholapky? Mezi stratégy je to používaný výraz a má i své heslo na Wikipedii. Jeho obsah shrnul americký velící generál v Iráku Ricardo Sanchez: „Amerika tu svou přítomností vytváří terč, řekl bych magnet pro teroristy. Přesně tam, kde s nimi chceme bojovat. To zároveň ochrání Američany před jejich útokem přímo ve Spojených státech.“

Ať už ten argument zní jakkoliv demagogicky, v poslední části funguje, útok na USA se skutečně neopakoval. V té hlavní ale ne, teroristé se činí i mimo bojiště. Právě teď upozornil na oživení pozapomenuté al-Káidy šéf amerického zpravodajství John Negroponte. Al-Káida se také stále častěji objevuje i v mediálních zprávách. Co se to děje?

Jedna věc je jistá. Irák skutečně přitahuje teroristy. To však nebrání jejich kolegům, dokonce ani legendám globálního terorismu, aby se profilovali jinde ve světě. Díky tomu se už obohatila i terminologie – „nová al-Káida“, „al-Káida 2.0“, „hnutí al-Káida“.

Domácí, ale vycvičení

Podle Johna Negroponteho al-Káida Ameriku velmi znepokojuje. Přitom ještě v říjnu si jeho šéf George Bush pochvaloval: „Vítězíme. Al-Káida je na útěku.“ Čím teď vlastně znepokojuje? Nikoliv ohrožením samotných USA, ale svými kontakty. Ty totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].