Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Je pro nás Estonsko vzorem?

Nejen na stránkách Respektu bylo pobaltské Estonsko dáváno za příklad dobré transformace, ze které by si ostatní země měly brát příklad. Zde přinášíme debatu mezi odpůrcem a zastáncem této myšlenky.

Nejen na stránkách Respektu bylo pobaltské Estonsko dáváno za příklad dobré transformace, ze které by si ostatní země měly brát příklad. Zde přinášíme debatu mezi odpůrcem a zastáncem této myšlenky.

Estonsko je považováno za vítěze nevyhlášené soutěže o nejlepší model postkomunistického kapitalismu. Analytikům stačí vysoké tempo růstu, liberální reformy a Skype k závěru, že pobaltská ekonomika je na nejlepší cestě dohnat a předehnat rostoucí, ale pomalu reformující Čechy či Slovince (viz Respekt č. 8/2006 a č. 1/2007). Bližší pohled však naznačuje, že estonská ekonomika nestojí jen na odvětvích orientovaných do budoucnosti, a navíc, že liberální reformy umožnila značně neliberální politika. Inspiraci musíme hledat jinde.

Struktura exportu malých otevřených ekonomik vypovídá hodně o předpokladech pro budoucí ekonomický rozvoj. Zatímco český vývoz stojí na automobilovém průmyslu a strojních a elektronických zařízeních, estonský na reexportu smontovaných elektronických a telekomunikačních zařízení, dřevě a nábytku. Tato odvětví jsou daleko citlivější na konkurenci zemí s levnou pracovní silou, neboť jsou náročná na práci a více se spoléhají na jednotlivé kontrakty se zahraničními zákazníky než na dlouhodobé investice.

Pokud se podnikatelské prostředí a politická situace na východ od EU stabilizuje, skandinávští zákazníci se mohou snadno přeorientovat tam. Česká exportní odvětví jsou kapitálově náročnější a stojí na investicích s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].