Často hledáte, jak…
Obálka vydání 49/2004
49/2004 • 28. 11. – 5. 12. 2004

2004/49

Domov

Připomeňme si

Silvie Lauder

Předpoklad, že po jasném vítězství ODS v krajských volbách půjde sestavování krajských rad rychle, vyšel s výjimkou čtyř krajů, kde se ještě minulý týden vytvářely koalice. V Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji úspěšně. Tři týdny po volbách tak zbyl už jen jeden nerozhodnutý kraj – Ústecký.

Jak dosáhnout na evropské peníze

Eliška Bártová

Už pár měsíců si Češi mohou v Bruselu žádat o peníze na rozvoj svých obcí. V evropské kase je pro ten účel připraveno 81 miliard korun na příští dva roky a čtvrtinu sumy je nutno vyzvednout ještě letos. Jak úspěšně si zdejší radnice v dobývání těch peněz povedou a jestli nenadálý zlatý déšť nezpůsobí víc škody než užitku, se těžko odhaduje. Jediným ukazatelem a rádcem v tuhle chvíli může být, jak a na co jsme dokázali využít peníze, které nám EU nabízela ještě před naším vstupem.

Kouzelnice z Višňové

Eliška Bártová

Tak kdo unesl Miriam

Jaroslav Spurný

Miriam Jevíková je na svobodě. Studentka Karlovy univerzity, unesená před šesti měsíci na Kavkaze, přiletěla v pátek s ozbrojenou ochrankou do Bratislavy a po výslechu na ministerstvu vnitra odjela s rodinou na neznámé místo.
Podle oficiální ruské verze, sdělené médiím ingušským prezidentem Muradem Zjazikovem, byla Miriam osvobozena minulé úterý speciálními policejními jednotkami v čečenském městě Groznyj. Únosci údajně zmizeli.

Proč berou ženy méně

Marek Hudema

Vítejte v časech digitální revoluce

Jan Kovalík

Komentáře

Usáma bin Mareš dopaden

Petr Třešňák

Supi nad Tatrami

Zbyněk Petráček

Dolar stále klesá

Marek Hudema

Hodina mezi euroskeptikem a cvokem

Zbyněk Petráček

Má evropská ústavní smlouva, v podobě, na níž se před rokem shodli zástupci 25 zemí, chyby? Má, to řekne každý soudný a kritický Evropan, nicméně Václav Klaus před týdnem v Berlíně prohlásil, že vůči ní není kritický, ale je „stoprocentně proti“. Má se Evropská unie dál zvětšovat, když sotva strávila letošní rozšíření? Také otázka do pranice, nicméně Klaus tamtéž prohlásil, že je „stoprocentně pro Turecko, Kazachstán, Maroko, Ukrajinu…“ Stoprocentně proti, stoprocentně pro – tohle už není jen samorost par excellence.

Ve hvězdách

Viktor Šlajchrt

Ta země povstala z kolenou

Andrzej Stasiuk

Studená válka o Ukrajinu

Jan Maksymiuk

Těm statisícům demonstrantů, kteří minulý týden vyšli do ulic Kyjeva a dalších ukrajinských měst protestovat proti oznámeným výsledkům prezidentských voleb, jen pramálo záleželo na tom, že jeden kandidát je „prozápadní“ a druhý „proruský“. Oranžové vlajky, čelenky i stužky na klopách – taková byla volební barva opozice – vytáhli proto, že jejich kandidát Viktor Juščenko slíbil odstavit od moci kriminální klany a zlepšit život obyčejných Ukrajinců.
Napjatá situace kolem ukrajinských voleb začala přerůstat v novou studenou válku mezi Západem a Ruskem. Je to dramatický vývoj. Přesto Západ nesmí hodit Ukrajinu přes palubu ani s „proruským“ vedením. A Rusko nemá důvod se obávat „prozápadního“ Juščenka.