Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Očkovací pasy?

Navzdory neslábnoucímu covidu se Evropané připravují na návrat do světa, kde se může cestovat

Zatím provizorně. (Nikola Borešová) • Autor: Milan Jaroš
Zatím provizorně. (Nikola Borešová) • Autor: Milan Jaroš

Když se během vánočních svátků v pražské motolské nemocnici rozdělovala první várka vakcín, dostalo se i na Nikolu Borešovou. Po transplantaci plic ji lékaři zařadili mezi rizikové pacienty, pro které je koronavirus obzvlášť nebezpečný, a tak první injekci dostala hned dva dny po Andreji Babišovi.

Na druhou dávku do Motola jela minulý týden, teď už má tedy celý proces vakcinace za sebou, jako jedna z prvních v Česku. „Dostala jsem kartičku, kde je napsané, kdy jsem měla první vakcínu a kdy druhou. Po týdnu mám přijít na kontrolu, kde mi předají certifikát, že jsem očkovaná,“ popisuje pětadvacetiletá prodavačka, když ukazuje provizorní doklad, kde ale není nic víc než rukou vyplněné její jméno, data obou vpichů a číslo šarže.

Finální certifikát bude podle vládní vakcinační strategie jednostránkový dokument v češtině a v angličtině, bude mít formu úředního dokumentu se státním znakem a identifikační údaje, jako je rodné číslo a číslo pasu.

K čemu ale doklad o očkování proti koronaviru vlastně bude? Velké a potenciálně choulostivé téma případných výhod pro očkované, ať už v Česku nebo při cestách ven, se začíná projednávat právě teď.

To je pro právníky

S rozvozem vakcín po Evropě začala řada lidí pokukovat po návratu do normality, jejíž klíčovou součástí na propojeném kontinentu je volný pohyb napříč státy, ať už za prací, příbuznými nebo jen tak za dobrodružstvím. Loni na jaře během první vlny dostala tahle svoboda jako jedna z prvních na frak, když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].