Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Česká show: Názor a trest

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek začal uskutečňovat svůj předvolební slib, že skoncuje s „balkánskými poměry“ ve zdejší svobodě slova. A podal trestní oznámení na novináře Daniela Kaisera za dva jeho kritické komentáře. Vůdce Lidového domu by rád, aby Kaiser za publikování svého názoru skončil ve vězení.

Fotografie: Sám proti rezidentuře. (Kaiser) • Autor: Respekt
Fotografie: Sám proti rezidentuře. (Kaiser) • Autor: Respekt

V hlavních rolích expremiér Jiří Paroubek a svoboda slova.

Nad vítěznou palmou příkladné svobody tisku, kterou Česku nedávno přidělila pařížská centrála Reportérů bez hranic, se stahují mráčky. Zatímco v letošním žebříčku jsme se umístili o dvacet míst výše než pod Bushem úpící Spojené státy, pro příští rok je třeba počítat s jistým propadem. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek totiž začal uskutečňovat svůj předvolební slib, že skoncuje s „balkánskými poměry“ ve zdejší svobodě slova. A podal trestní oznámení na novináře Daniela Kaisera za dva jeho kritické komentáře. Vůdce Lidového domu by rád, aby Kaiser za publikování svého názoru skončil ve vězení. A do redakcí místních deníků vyrazila kriminálka.

Nepomlouvejte, jo?!

Někdejší člen týmu BBC Daniel Kaiser si hněv předsedy Paroubka vysloužil svým zamýšlením se nad všeobecně známým faktem: jak je možné, že Inspekce ministra vnitra tak zarputile pronásleduje policisty vyšetřující zločiny nějak spojené s osobnostmi ČSSD? A Kaiser proto v rámci komentáře překřtil tuto policejní jednotku na „rezidenturu ČSSD“. Za to na něj podal šéf sociální demokracie trestní oznámení – a policejní mašinerie se dala do pohybu. Ne jako v případě, když strážci zákona nedávno coby nedůležitý odložili přípis ředitele nemocnice, že mu někdo ve špitále zřejmě vraždí lidi. Tentokrát policejní „procesualista…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].