Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Malá obec Litohoř na Třebíčsku, která nemá ani 500 obyvatel a její roční rozpočet činí pouhé tři miliony korun, i příští rok poruší ekonomické zákony a opět utratí dvojnásobek. Za ekonomický zázrak mohou jako každý rok poslanci, a zatímco letos do obce, bez pomoci přespolních nepostaví ani fotbalovou jedenáctku, poslali devět milionů na rekonstrukci fotbalového hřiště a koupaliště, příští rok jí pošlou další tři miliony na rekonstrukci místní komunikace. Litohoř je právě ukázkou toho, jak si poslanci na poslední chvíli ještě dokážou do svých volebních okrsků poslat miliony.

Třebíčsko má silné zastání: z více než sedmi set návrhů na „poslanecké pomníčky“, které prošly, jich je z Třebíčska čtrnáct a polovinu tvoří opravy církevních památek (aby ne, když je odtud lidovec Jiří Karas). Méně úspěšní byli představitelé Mělnicka s třemi prosazenými návrhy – ale díky nim bude mít mělnický fotbalový stadion například umělý trávník či se opraví zimní stadion v Neratovicích. Ostatně dotace do sportovních klubů jsou jedny z nejčastěji prosazovaných malých domů: například korupcí proslavený prvoligový fotbalový oddíl Synot Uherské Hradiště, který za stamilionovou státní dotaci postavil fotbalový stadion, dostane v příštím roce dalších 13 milionů, tentokrát na rekonstrukci tréninkového areálu.

A jak tedy v pátek schválený rozpočet vypadá? O tom, že je špatný, jsme psali už v minulém čísle. V době, kdy se zemi daří neobyčejně dobře a je šance začít šetřit,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].