Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svoboda slova jako Haló Brno

Důležité a spravedlivé a zdarma – tak by měly vypadat noviny, které po celé zemi ve statisícových nákladech vydávají místní radnice. Ale je to jinak. Valná část informačního tisku se zvlášť ve velkých městech proměnila v politickou reklamu a škrtiče občanské diskuse. Jak se taková věc za veřejné peníze dělá, ilustruje příběh měsíčníku Haló Brno.

Na ostrově

Šestnáct novinových stran Haló Brna vyhazuje mnoho obyvatel jihomoravské metropole každý měsíc bez otevření. „Nečtu to, použitelné zprávy jsou v tom výjimečně,“ říká šéf katedry žurnalistiky na brněnské univerzitě Jiří Pavelka. Jak by ale měl dobrý radniční zpravodaj vypadat, to pedagog neví a studentům na toto téma nikdy nepřednášel. „Na tak okrajová média nemáme čas, věnujeme se empirickým výzkumům,“ říká. Že v redakci Haló Brna pracují bývalí absolventi jeho fakulty, nad tím s úsměvem krčí rameny.

Jenže Haló Brno není tak okrajové, jak si myslí Jiří Pavelka. Vychází v nákladu 172 tisíc a brněnské poplatníky stojí 2 miliony a 300 tisíc korun ročně. „Reklamní články se tu tváří jako zprávy,“ říká Svatava Navrátilová, učitelka novinářské etiky na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, a dodává: „V českých radničních tiskovinách nenápadně a plynule pokračuje stranický styl z doby totality.“ Má-li pravdu, je to vážné sdělení. A je dobré prozkoumat, jak takový ostrov totality ve svobodné společnosti vzniká a jak je možné, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].