Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/2004
6/2004 • 1.–8. 2. 2004

2004/6

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Hutton, Blair a pisálkové

Zuzana Janečková

Bude to velmi nepříjemné

Maciej Ruczaj

S charitou proti nevěřícím

Tomáš Vlach

Charita je věc úctyhodná a bohulibá. Nicméně po 11. září 2001 americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zveřejnila, že celá pětina organizací islámské charity je údajně spojena s al-Káidou Usámy bin Ládina. V rámci tažení proti terorismu tak došlo i na ně. V síti dosud uvázlo 23 organizací, kterým byly zmrazeny účty a ocitly se na seznamu jednotlivců či hnutí podporujících terorismus.
Tažení proti islámským charitativním fondům začalo tam, kde by to málokdo čekal – na Balkáně. Islámské charitativní fondy tam začaly působit počátkem 90. let. Už v prosinci 2001 provedly mírové jednotky NATO spolu s mezinárodní policií OSN v kosovských městech Prištině a Djakovici razii v kanceláři americké humanitární organizace Global Relief Foundation (GRF). Vojáci tam zabavili dokumenty a vybavení a zadrželi několik lidí, které však museli zakrátko propustit. Vše nakonec odnesl šéf celé organizace Libanonec Nabíh Haddát, který řídil její aktivity z amerického státu Illinois. Imigrační soud loni v červnu prohlásil, že Haddátova charita byla ve spojení s organizací al-Káida, konkrétně s jejím agentem Wahídem el Hadhím, jenž organizoval útoky proti americkým ambasádám v Keni a Tanzanii v roce 1998. Ředitele i s celou rodinou poslal zpět do Libanonu, odkud se před lety do USA přistěhoval.

Nenech druha ve štychu

Nataša Dudinská

Sbohem a šáteček

Václav Nekvapil

John Kerry na koni

Michal Sedláček

Primárky Demokratické strany mají za sebou první dvě kola. Jak nejdříve v Iowě, tak minulý týden v New Hampshiru zvítězil senátor John Kerry ze státu Massachusetts. Favorizovaný Howard Dean, guvernér ze sousedního státu Vermont, který ještě před dvěma měsíci vedl v New Hampshiru v preferencích nad Kerrym o 28 procent, stejně jako v Iowě neuspěl. Kerry získal 39 procent hlasů, kdežto pro Howarda Deana se vyslovilo pouhých 26 procent newhampshirských voličů. Generál Clark a senátor Edwards se s 12 procent dělili o třetí místo. Tak vypadá výchozí situace volebního roku v USA.
New Hampshire, nenápadný stát na severovýchodě USA, se každé čtyři roky stane centrem amerického vnitropolitického života. Přivítá jako první v otevřených primárkách – hlasovat zde mohou nejen registrovaní straníci, ale i nezávislí voliči – všechny kandidáty a zde také dochází k první selekci.

Domov

Připomeňme si

Ondřej Kundra

Život a doba ředitele Slíže

Jaroslav Spurný

Kdo chtěl zabít svědka Látera

Ivan Lamper, Hana Čápová

Čtyři muži, kteří byli v poslední době zastřeleni v Litvínově a Mostě, mají dvě věci společné. Patří do okruhu lidí kolem nekorunovaného šéfa tamního polosvěta Martina Macháčka. Zabiti byli při útoku, lidmi, které napadli. Přesto tamní policie a radnice tvrdí, že organizované násilí v jejich regionu nijak nevybočuje z normálu. Neschopnost okresních strážců zákona stíhat šéfy, nejen najaté mlátičky, vede k tomu, že se z nich pomalu začínají stávat vážení občané. Útok na mosteckou diskotéku Neprakta ale přinesl i dílčí změny k lepšímu.

Jedu, tedy boduji

Marek Švehla

Čeští řidiči mají velmi, velmi špatnou pověst. Ani ne tak kvůli svému umění točit volantem, ale kvůli katastrofální nekázni. Kromě jižních evropských států totiž vykazují zdejší statistiky nejvíce nehod, zraněných i mrtvých. Přitom je pozoruhodné, že hned za Rozvadovem či Dolním Dvořištěm se chování tuzemských šoférů výrazně promění. To vede k jednoduché úvaze, jak výraznou roli hraje málo respektovaná česká policie a měkké donucovací prostředky, které má v ruce. Teď se to má ale změnit. Po deseti letech dohadů vláda sepsala a poslala do parlamentu zákon kopírující do značné míry strategii, se kterou proti pirátům silnic bojují západní státy.

Sociální demokraté se opět bouří

Erik Tabery

Narodit se jako žena, Romka, lesba

Karolína Ryvolová

Přátelé na lovu

Ondřej Kundra

Komentáře

Čekání na Mitrochina

Jaroslav Spurný

Nebojme se Čečenců

Jiří Sobota

Ať platí všichni

Erik Tabery

Léčba Blairem

Kateřina Šafaříková

Tony Blair má za sebou nejdramatičtější týden kariéry. Dolní komora britského parlamentu mu navzdory očekávání schválila zákon, s nímž spojil svůj premiérský osud, a zpráva lorda Huttona očistila vládu i jeho samého od obvinění, že kabinet záměrně zveličoval nebezpečnost Saddámových zbraní. Pozornost veřejnosti okamžitě strhl Huttonův verdikt, daleko významnější je však událost první.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Na Mars! Ale proč vlastně?

Marek Švehla

Důležitější, než informace získat, je porozumět jim. Ve stínu této poučky lze vnímat i nejnovější zprávy, které k nám doléhají z Marsu, konkrétně z americké a britské vesmírné mise, odkud pozemšťané dostávají pozoruhodné snímky narudlé pustiny a zprávy o kýženém objevení vody. Z jednoho úhlu pohledu jsme tedy svědky dalšího stupně pokroku, přirozené touhy dojít dál, poznat víc. Tatáž zvědavost nás ale může vést k otázkám, které vesmírný projekt podrobí skepsi. Ta má zatím tři opěrné body: dobývání kosmu je velmi drahé, eticky sporné a vzhledem k tomu, čemu čelíme na Zemi, dost možná i škodlivé. S jistou dávkou provokace se dá dokonce říct, že cesty za hranice zemského orbitu jsou spíš zbytečným luxusem, který odvádí pozornost od řešení podstatnějších problémů.