Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sbohem a šáteček

Francouzská vláda ve středu schválila návrh zákona o zákazu ostentativního nošení znaků náboženské příslušnosti ve veřejných školách. Návrh vznikl na základě zprávy vypracované zvláštní komisí vedenou bývalým ministrem Bernardem Stasim. Tento týden jej má projednávat Národní shromáždění, a pokud jej vládní většina prosadí, začne platit již od září letošního roku.

Šátek jako symbol

Když se před měsícem prezident Chirac vyslovil pro přijetí zákona, který by jednoznačně zakázal nošení náboženských symbolů ve veřejných školách, své rozhodnutí zdůvodnil tím, že jde především o stvrzení „zvyků a hodnot Francie“. Podle oficiálního výkladu – s nímž se podle průzkumů ztotožňují více než dvě třetiny Francouzů – je v podstatě třeba jen prakticky naplnit první článek ústavy, podle nějž je Francie zemí laickou.

Tu a tam se objevující případy muslimských dívek, které přišly do školy se šátkem na hlavě, řešili ředitelé škol v různých místech země již v předchozích letech. Někde zvolili toleranci, jinde tvrdou represi, včetně vyloučení ze školy. Proč se vláda rozhodla razantně zasáhnout zrovna na sklonku loňského roku, není snadné říci. Ovšem 43 procent Francouzů se domnívá, že vláda raději hovoří o laicitě než o aktuálních sociálních a ekonomických problémech země.

Nový zákon hovoří obecně o náboženských symbolech, čímž trochu zastírá fakt, že jádrem konfliktu nejsou malé křížky či Davidovy hvězdy ukryté na prsou, ale v první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].