Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

John Kerry na koni

Primárky Demokratické strany mají za sebou první dvě kola. Jak nejdříve v Iowě, tak minulý týden v New Hampshiru zvítězil senátor John Kerry ze státu Massachusetts. Favorizovaný Howard Dean, guvernér ze sousedního státu Vermont, který ještě před dvěma měsíci vedl v New Hampshiru v preferencích nad Kerrym o 28 procent, stejně jako v Iowě neuspěl. Kerry získal 39 procent hlasů, kdežto pro Howarda Deana se vyslovilo pouhých 26 procent newhampshirských voličů. Generál Clark a senátor Edwards se s 12 procent dělili o třetí místo. Tak vypadá výchozí situace volebního roku v USA.
New Hampshire, nenápadný stát na severovýchodě USA, se každé čtyři roky stane centrem amerického vnitropolitického života. Přivítá jako první v otevřených primárkách – hlasovat zde mohou nejen registrovaní straníci, ale i nezávislí voliči – všechny kandidáty a zde také dochází k první selekci.

Fotografie: John Kerry: Dean je vám možná bližší, ale Bushe porazím já. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: John Kerry: Dean je vám možná bližší, ale Bushe porazím já. Foto ČTK • Autor: Respekt

Primárky Demokratické strany mají za sebou první dvě kola. Jak nejdříve v Iowě, tak minulý týden v New Hampshiru zvítězil senátor John Kerry ze státu Massachusetts. Favorizovaný Howard Dean, guvernér ze sousedního státu Vermont, který ještě před dvěma měsíci vedl v New Hampshiru v preferencích nad Kerrym o 28 procent, stejně jako v Iowě neuspěl. Kerry získal 39 procent hlasů, kdežto pro Howarda Deana se vyslovilo pouhých 26 procent newhampshirských voličů. Generál Clark a senátor Edwards se s 12 procent dělili o třetí místo. Tak vypadá výchozí situace volebního roku v USA.

Poučit se z vítězství

New Hampshire, nenápadný stát na severovýchodě USA, se každé čtyři roky stane centrem amerického vnitropolitického života. Přivítá jako první v otevřených primárkách – hlasovat zde mohou nejen registrovaní straníci, ale i nezávislí voliči – všechny kandidáty a zde také dochází k první selekci.

Každý vítěz z Iowy a New Hampshiru získá celoamerickou popularitu, jeho jméno se objevuje na titulních stránkách hlavních deníků. Nejinak je tomu i v případě senátora Kerryho. Neměl by však vítězství v New Hampshiru přeceňovat. Vítězové posledních tří newhampshirských primárek (Paul Tsongas v roce 1992, Patrick Buchanan 1996 a John McCain v roce 2000) totiž nominaci svých stran k listopadovým volbám nakonec stejně nezískali. Přesto jsou obě Kerryho vítězství obdivuhodná, zejména…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].