Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Musí se najít správný půdorys

MIROSLAV KALOUSEK se narodil roku 1960 v Táboře. Po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pracoval v podniku Mitas Praha. V letech 1990–92 působil jako ekonomický poradce místopředsedy vlády, poté řídil odbor poradců místopředsedy vlády ČSFR. V letech 1993–98 byl náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy. Od roku 1998 je poslancem, poslední rok a půl navíc předsedou rozpočtového výboru sněmovny. Roku 1984 vstoupil do ČSL, dnes je členem KDU-ČSL; na sjezdu strany v listopadu loňského roku v Ostravě byl zvolen jejím předsedou. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

Fotografie: Miroslav Kalousek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Miroslav Kalousek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

MIROSLAV KALOUSEK se narodil roku 1960 v Táboře. Po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pracoval v podniku Mitas Praha. V letech 1990–92 působil jako ekonomický poradce místopředsedy vlády, poté řídil odbor poradců místopředsedy vlády ČSFR. V letech 1993–98 byl náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy. Od roku 1998 je poslancem, poslední rok a půl navíc předsedou rozpočtového výboru sněmovny. Roku 1984 vstoupil do ČSL, dnes je členem KDU-ČSL; na sjezdu strany v listopadu loňského roku v Ostravě byl zvolen jejím předsedou. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

Jak se změnila vaše strana od listopadu, kdy jste se stal jejím předsedou?

Mojí ambicí nebylo, aby se KDU-ČSL měnila, ale aby byla čitelnější, aby uměla jednoznačně formulovat své priority. Jak se mi to daří, musí posoudit jiní.

Ale něco si o tom myslíte.

Člověk má vždy pocit, že neudělal vše, co udělat mohl. Já nerad hodnotím své kolegy a sám sebe také ne.

Vždycky to jde

Tak dobře. V čem je podle vás KDU-ČSL úspěšná?

To má dvě roviny – jednak jak dobře přesvědčujeme voliče, aby nás volili, jednak jak prezentujeme úspěchy KDU ve vládě. Těch úspěchů je poměrně dost a jsou vidět. Jako součást koalice jsme dokázali uchránit programové hodnoty KDU-ČSL, které nám garantuje koaliční dohoda. Rezorty, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].