0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory31. 1. 200412 minut

Musí se najít správný půdorys

MIROSLAV KALOUSEK se narodil roku 1960 v Táboře. Po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pracoval v podniku Mitas Praha. V letech 1990–92 působil jako ekonomický poradce místopředsedy vlády, poté řídil odbor poradců místopředsedy vlády ČSFR. V letech 1993–98 byl náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy. Od roku 1998 je poslancem, poslední rok a půl navíc předsedou rozpočtového výboru sněmovny. Roku 1984 vstoupil do ČSL, dnes je členem KDU-ČSL; na sjezdu strany v listopadu loňského roku v Ostravě byl zvolen jejím předsedou. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

Fotografie: Miroslav Kalousek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Miroslav Kalousek. Foto Ludvík Hradilek
Fotografie: Miroslav Kalousek. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

MIROSLAV KALOUSEK se narodil roku 1960 v Táboře. Po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pracoval v podniku Mitas Praha. V letech 1990–92 působil jako ekonomický poradce místopředsedy vlády, poté řídil odbor poradců místopředsedy vlády ČSFR. V letech 1993–98 byl náměstkem ministra obrany, odpovědným za rozpočet a akviziční procesy. Od roku 1998 je poslancem, poslední rok a půl navíc předsedou rozpočtového výboru sněmovny. Roku 1984 vstoupil do ČSL, dnes je členem KDU-ČSL; na sjezdu strany v listopadu loňského roku v Ostravě byl zvolen jejím předsedou. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jak se změnila vaše strana od listopadu, kdy jste se stal jejím předsedou?

Mojí ambicí nebylo, aby se KDU-ČSL měnila, ale aby byla čitelnější, aby uměla jednoznačně formulovat své priority. Jak se mi to daří, musí posoudit jiní.

Ale něco si o tom myslíte.

Člověk má vždy pocit, že neudělal vše, co udělat mohl. Já nerad hodnotím své kolegy a sám sebe také ne.

Vždycky to jde

Tak dobře. V čem je podle vás KDU-ČSL úspěšná?

To má dvě roviny – jednak jak dobře přesvědčujeme voliče, aby nás volili, jednak jak prezentujeme úspěchy KDU ve vládě. Těch úspěchů je poměrně dost a jsou vidět. Jako součást koalice jsme dokázali uchránit programové hodnoty KDU-ČSL, které nám garantuje koaliční dohoda. Rezorty, které…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc