0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře31. 1. 20045 minut

Léčba Blairem

Tony Blair má za sebou nejdramatičtější týden kariéry. Dolní komora britského parlamentu mu navzdory očekávání schválila zákon, s nímž spojil svůj premiérský osud, a zpráva lorda Huttona očistila vládu i jeho samého od obvinění, že kabinet záměrně zveličoval nebezpečnost Saddámových zbraní. Pozornost veřejnosti okamžitě strhl Huttonův verdikt, daleko významnější je však událost první.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Fotografie: Vždyť je to tak prosté: stačí mít vizi a schopnost ji prosadit. Foto AP • Autor: Respekt
Fotografie: Vždyť je to tak prosté: stačí mít vizi a schopnost ji prosadit. Foto AP
Fotografie: Vždyť je to tak prosté: stačí mít vizi a schopnost ji prosadit. Foto AP • Autor: Respekt

Tony Blair má za sebou nejdramatičtější týden kariéry. Dolní komora britského parlamentu mu navzdory očekávání schválila zákon, s nímž spojil svůj premiérský osud, a zpráva lorda Huttona očistila vládu i jeho samého od obvinění, že kabinet záměrně zveličoval nebezpečnost Saddámových zbraní. Pozornost veřejnosti okamžitě strhl Huttonův verdikt, daleko významnější je však událost první.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tři boje, trojí vítězství

Blairovi kritici poukazují na to, že jeho přitažlivost pro voliče pramení jen z úzkostlivě pěstovaného mediálního obrazu čestného a upřímného politika, který umí skvěle mluvit do televize i s lidmi na ulici. Pokud dojde na Blairovu politiku v praxi, skutek utek, říkají. Za pravdu jim zčásti dalo Blairovo první premiérské období (1997–2001). Kabinet „nových labouristů“ sice vedl na socialisty revolučně střídmou rozpočtovou politiku, poskytl centrální bance plnou nezávislost a pomohl ekonomickému růstu, na nějž zadělali konzervativci, avizované zemětřesení v britském školství a zdravotnictví se ale nekonalo.

Také do druhého volebního cyklu vstoupil Tony Blair s modernizací britského sociálního státu na kampaňových plakátech, tentokrát ale nastala změna. Slovy komentátora Financial Times a Blairova životopisce Philipa Stephense, z muže „pouhých“ vizí a sugestivního projevu se stal politik rozhodnutý jako nikdy riskovat a prosadit představy,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc