Často hledáte, jak…
Obálka vydání 7/2004
7/2004 • 8.–15. 2. 2004

2004/7

Dopisy

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Vyšetříme to ňadro

Daniel Anýž

Zavděč se, zvítězíš

Luboš Palata

Popeláři velkého Ruska

Tomáš Vlach

Ruská kapela Kolovrat patří k interpretům takzvané hudby bílé rasy – v mezinárodním anglickém žargonu White Power Music. Lednový koncert ve východočeských Chroustovicích byl jednou z mnoha letošních štací. Výlet se ale Moskvanům zkomplikoval. Na Denise Andrejeviče Gerasimova, zvaného Šiza, čekala při odletu na ruzyňském letišti policie a zatkla ho. Kytarista, textař a zakládající člen kapely v jedné osobě v pátek své osmadvacáté narozeniny oslavil ve vazbě a hrozí mu, že za podporu a propagaci fašismu stráví v českém vězení až osm let.

Ručník ve stranickém ringu

Teodor Marjanovič

Kdo drží opratě revoluce

Bernhard Odehnal

Vchod do Madžlisu, íránského parlamentu, připomíná ošuntělou čekárnu předměstského nádraží. Ošlapané šedé běhouny, plastová křesílka a ve stěně čtyři přepážky, za nimiž nevrlí úředníci udílejí informace a oprávnění přístupu. Vedle vchodu visí velký plakát se snímkem hornaté tyrolské krajiny. Ale zdánlivý klid nesmí klamat. Po sedm let reformisté nečinně přihlíželi, jak konzervativci, tedy v íránském kontextu odpůrci demokratického uvolňování, systematicky budují své pozice. Nyní však, před volbami plánovanými na 20. únor, se začali sami volení zástupci obyvatel bouřit. Na protest proti škrtání kandidátů ze strany Strážců revoluce položila své mandáty více než třetina členů Madžlisu. Nad budoucností režimu a jeho další podobou visí velký otazník.

Komentáře

Kdy budou gayové slavit

Jaroslav Pašmik

Aljaška není Indie

Marek Švehla

Dr. Chán v roli Žita

Zbyněk Petráček

Prezident tiché poslušnosti

Erik Tabery

Už je to rok, co Václav Havel skončil na Pražském hradě, a za chvíli uplyne stejná doba od zvolení jeho nástupce Václava Klause. Z hlediska veřejnosti je Klaus dobrým následníkem a při pohledu na bilanci jeho konkrétních kroků lze shrnout: žádná sláva, žádná tragédie.
Klaus se skutečně stal prezidentem všedního dne, jak sliboval, a jeho výraznější poselství by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Na svou velkou chvíli Klaus teprve čeká: mohla by přijít v čase parlamentních voleb nebo politické krize.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Reforma jde správným směrem

Tomáš Němeček

„Reforma daní obere rodiny o 13 000 korun“, „Změny DPH přinesou zdražení“ – tak zněly titulky hlavních deníků ke zprávě o rozsáhlých změnách daní, na nichž se překvapivě dohodla vládní koalice. Kdo by si teď nechtěl od srdce zaklít: zatracená vláda, zatracení socialisti! Zdraží, co můžou, dokonce i vodu, splašky, odpad a lístky do kina, a co vyberou, to přerozdělí.
Jenže to je jen kus pravdy. Daňový plán z Kolodějí je jedním z nejrozumnějších činů Špidlovy vlády. Má smysl, má logiku a má šanci projít. Návrh přináší i souběžné snížení daní, za což lze děkovat Slovensku a – nepíše se to lehce, zvlášť ne dlouholetým kritikům dnešního předsedy lidovců – Miroslavu Kalouskovi. Dobře, že se koalice rozhodla: vážným tématem příštích voleb budou poprvé v české historii daně.