Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dr. Chán v roli Žita

Geniální, leč přehnaně ambiciózní a šílení vědci jsou známi z literatury i filmů. Nejenom Vernův Orfanik či Pán světa, ale již stařičký legendární dr. Faustus, dr. Frankenstein Mary Shelleyové, natožpak dr. No autora bondovek Iana Fleminga. Jejich praktický význam v dnešní době doložil Pákistán. „Otec muslimské jaderné bomby“, špičkový fyzik dr. Abdul Kadir Chán, se ve středu v přímém televizním přenosu veřejně přiznal, že se podílel na šíření jaderné technologie do Íránu, Severní Koreje a Libye, tedy do zemí „osy zla“ či přinejmenším „lotrovských“. Za tímto přiznáním se ale může skrývat mnohem temnější a spletitější realita.

Odhalená story dr. Chána má pravděpodobně znamenat zametení podílu pákistánské vlády pod koberec. V takovém případě by Chánova role mohla tak trochu připomínat Jiráskův příběh o Žitovi. Tento kouzelník Václava IV. nechával nepřátelům krále přičarovat parohy – král ho za to plísníval, ale bývalo to jen naoko. Do jaké míry je pákistánská role v šíření zakázaných technologií skutečně jen přiznaným osobním dílem dr. Chána, se teprve ukáže. Alespoň můžeme doufat.

Do Íránu, KLDR, Libye…

Že se Pákistán deklaroval jako jaderná mocnost, doložil už jeho první test atomové bomby v květnu 1998. Na tom samo o sobě nebylo nic překvapivého, vždyť tím jen srovnal paritu s rivalskou Indií, podobnou paritu, jaká udržela mír mezi dvěma bloky v rámci studené války. Aktuální světová hrozba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].