Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: James Cook. Foto: NL OF CANADA • Autor: Respekt
Fotografie: James Cook. Foto: NL OF CANADA • Autor: Respekt

Kdy skončila doba velkých námořních objevů? Nejspíše s Jamesem Cookem. Ten jako poslední z velkých navigátorských individualit na své poslední výpravě objevil Havaj, kde před 225 lety, 14. února 1779, také zahynul.

Proč byla Havaj objevena mezi posledními? Souostroví je sice plošně největší (nepočítáme-li Nový Zéland či Novou Guineu blízko australské pevniny), ovšem i nejodlehlejší v rámci celého Pacifiku. Například Magalhăes, byť překonal Pacifik čtvrt tisíciletí před Cookem, o Havaji neměl potuchy. Pro úplnost: jeden velký objev – Antarktida – přišel ještě pár desítek let po Cookovi, není už však připisován jedinci, ale víceméně anonymním velrybářům.

James Cook se narodil 27. října 1728 v Anglii, v rodině zemědělského dělníka. Ve svých 18 letech se nechal najmout na obchodní loď na Baltu, ale pak rychle postupoval: od námořníka první třídy až po kapitána ve věku 30 let. Tehdy dostal pod své velení první loď a v rámci války s Francií se s ní vypravil do Kanady směr Quebec – mapovat ústí řeky Svatého Vavřince. Není bez zajímavosti, že jeho mapy této oblasti se používaly až do začátku 20. století. V roce 1768 byl vyslán na první výpravu do Tichého oceánu, a sice kvůli pozorování průchodu Venuše přes sluneční kotouč, tedy úkazu, který Země zažije opět letos 8. června. Když se výprava po třech letech vrátila do Anglie, Cook zjistil, že úmrtnost posádky činila 43 %. Po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].