Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/2004
8/2004 • 14.–21. 2. 2004

2004/8

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček, Kateřina Šafaříková

Juppého parta se nevzdala

Václav Nekvapil

Kerry má našlápnuto

Michal Sedláček

Putin má v hlavě dost jasno

Zbyněk Petráček

Za čtyři týdny bude v Rusku po prezidentských volbách a Vladimír Putin bude opět prezidentem. Jiný výsledek blížícího se klání 14. března by byl více než překvapivý. Předminulý pátek se stala věc, která Putina zviditelnila coby jasný sloup, ke kterému se mohou Rusové upínat v nejisté době. Ráno zažila Moskva největší teroristický útok od října 2002 – přepadení divadla na Dubrovce. Výbuch v metru si vyžádal 39 mrtvých a desítky zraněných.

Monzun se vydařil, jdeme do voleb

Michaela Lounková

Země věčných studentů

Jussi Karmala

Tři muži v Berlíně

Kateřina Šafaříková

Summity evropských potentátů nabývají na tematickém záběru, počtu účastníků a hodinách okolo stolu, jejich základní charakteristika se ale nemění: až na výjimky nepřinesou nic konkrétního, natož pak vzrušujícího. Také až se tento týden sejdou Gerhard Schröder, Jacques Chirac a Tony Blair, nelze bezprostředně očekávat o mnoho víc než prohlášení typu, že je potřeba posílit konkurenceschopnost evropské ekonomiky, pokročit v debatě o ústavě EU a čelit hrozbě mezinárodního terorismu. Přesto stojí nadcházející berlínské dostaveníčko za pozornost. Je možné, že 18. únor bude v dějepisných učebnicích jednou zapsán jako den, kdy francouzsko-německý integrační motor nahradila „velká trojka“.

Domov

Připomeňme si

Hana Čápová

Školné na spadnutí

Erik Tabery

Hlavolam za čtyři miliardy

Jaroslav Spurný

V řadě přísných zpráv o nutnosti šetřit a zvedat daně kvůli zadlužené státní kase to znělo jako příjemné zpestření: Kazachstán nám vrátí dlužné 4 miliardy korun. „Je to úspěch,“ pochválil svou práci vládní vyjednavač, náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. Není proč mu nevěřit. Až na to, že původně nám Kazaši dlužili dvojnásobnou částku. Takže jak to je: získáváme čtyři miliardy nebo je naopak tratíme? V orientaci by velmi pomohl upřímný a otevřený raport vlády. Ta je však – jako už v otázkách zahraničních dluhů tradičně – nevstřícná. Přitom pochyby nad administrováním pohledávek minulým i současným kabinetem necítí jen média, ale i poslanci. Členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost nedávno kritizovali vládu za svévolné nakládání s ruským dluhem. „O splácení pohledávek se dozvídáme jen náhodou z tisku,“ říká šéf bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). „To se musí změnit.“

Na osm let bez důkazů

Jiří Sobota

Petr Hirják je podle svých kamarádů plachý a důvěřivý. V soudní síni sedával tiše a příliš se neprojevoval. Až do 29. ledna, kdy začal v návalu vzteku řvát: „Pusťte mě, jsem nevinný, hajzlové.“ Potom se na lavici obžalovaných schoulil do klubíčka. Vrchní soud toho dne potvrdil rozsudek Městského soudu v Praze: Petr Hirják je podle něj jedním z dvojice kyanidových vyděračů a za svůj čin si odsedí osm let.

Ať jsou tramvaje zadarmo

Hana Čápová

Budoucí premiér Richard Dolejš

Ondřej Kundra

Komentáře

Rybkin uškodil všem

Teodor Marjanovič

Vrah s bodákem v zubech

Marek Švehla

Hidžáb není placka

Zbyněk Petráček

Klon přišel z Asie

Josef Greš

Byla to nejlepší ukázka, jak rychle se dnes vyvíjejí biotechnologie. Minulý čtvrtek večer Česká televize vysílala nejnovější dokument BBC: renomovaní experti si v něm lámali hlavu, proč pokusy o klonování živočichů provází jeden krach za druhým. Během vysílání však na internetu naskočila průlomová zpráva: jihokorejsko-americký tým v Soulu poprvé uměle vytvořil a dokázal udržet naživu desítky lidských embryí.

Ve hvězdách

Marek Čejka

Vládní ča-ča jde do finále

Erik Tabery, Tomáš Němeček

Takovou krizi autority a vůdcovství ještě vládní koalice nezažila. Před čtrnácti dny udělala správný krok: na zámku v Kolodějích nečekaně přijala racionální plán na změnu daní. Přinášel nepříjemná zdražení, ale také úlevy, díky nimž by byl daňový systém lepší než dosud. Jenže pak propukl zmatek. Předáci ČSSD začali od změn couvat, další den měnili, co řekli včera, takže ani teď před nadcházejícím závěrečným hlasováním sněmovny není úplně jisté, jak to všechno dopadne.
Zdá se nejpravděpodobnější, že daňový plán nakonec projde. Ani ministr financí ještě neví, z čeho zaplatí všechny ústupky. Nesmí to však být na dluh, jinak by měl Bohuslav Sobotka raději podat demisi. A ČSSD si musí přát, aby se nekonaly předčasné sněmovní volby: momentálně by je zaslouženě prohrála.