Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jako ryba ve vodě

Ten obrázek zná každý, kdo někdy viděl čističku odpadních vod: z jedné strany se do ní valí páchnoucí masa, aby ji na druhém konci opouštěla na pohled průzračná kapalina. Poměrně rozšířená představa, že je nejen čistá, ale i nezávadná, je však pravdě stále vzdálenější. Další a další studie ukazují, že spektrum látek, s nimiž čistírny marně zápolí, se stále rozrůstá. V řekách, jezerech a mořích – a následně pak i v organismech jejich obyvatel – tak končí prakticky vše, co moderní civilizace vyprodukuje.

Fotografie: Ani nejmodernější čističky neochrání ryby před přívalem chemie. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Ani nejmodernější čističky neochrání ryby před přívalem chemie. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Ten obrázek zná každý, kdo někdy viděl čističku odpadních vod: z jedné strany se do ní valí páchnoucí masa, aby ji na druhém konci opouštěla na pohled průzračná kapalina. Poměrně rozšířená představa, že je nejen čistá, ale i nezávadná, je však pravdě stále vzdálenější. Další a další studie ukazují, že spektrum látek, s nimiž čistírny marně zápolí, se stále rozrůstá. V řekách, jezerech a mořích – a následně pak i v organismech jejich obyvatel – tak končí prakticky vše, co moderní civilizace vyprodukuje.

Říční koktejl

Když se norští experti před nedávnem pustili do průzkumu pobřežních vod u města Tromsö, nestačili se divit. Protokoly laboratorních testů připomínaly recept z lékárny. Vzorky mořské vody obsahovaly četné stopy ibuprofenu, léků proti epilepsii i aktivních složek hojně užívaných antidepresiv Prozac a Zoloft. Jak ukázaly další studie, nejde o žádnou náhodnou anomálii a vodní živočichové proti své vůli užívají léky zcela běžně. Kupříkladu americký farmakolog Bryan Brooks odhalil Prozac a Zoloft také v těle sumečků z texaských řek. Účinné složky léků se vyskytují v mozku, játrech i svalovině ryb. Naštěstí pro rybáře a konzumenty jejich úlovků jsou koncentrace léků ve svalovině velice nízké a člověk nedokáže sníst tolik rybího masa, aby dostal do těla dávky, jež by z lékařského hlediska stály za řeč.

Otázkou ale zůstává, co tyto léky dělají s rybami a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].