0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika13. 2. 20046 minut

Řezníci pod lupou

V areálu Mlékárny Příšovice na Liberecku přejíždí mezi dvěma budovami malý nákladní vůz. Třicetimetrovou trasu tam a zpět absolvuje během dne zhruba desetkrát, pokaždé s jednou paletou sýrů. Důvod je jediný: Evropská unie. „V první budově sýr vyrábíme, v druhé máme solné lázně. Dosud jsme polotovary převáželi vysokozdvižným vozíkem, to už ale nejde,“ říká majitel mlékárny Jiří Tůma. Příšovická firma totiž patří mezi několik tisíc tuzemských potravinářských provozoven, na které počínaje prvním lednem dopadly přísné hygienické předpisy EU. A ty mimo jiné přikazují, že suroviny během výroby nesmí opustit uzavřený prostor. „Koncem roku jsme měli mít obě budovy propojené krátkým tunelem, ale stavbaři mají příliš zakázek a nestíhají,“ dodává Tůma.

Fotografie: Máte vykachlíčkováno? A omyvatelný strop? A co odpad? Nezapáchá? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Máte vykachlíčkováno? A omyvatelný strop? A co odpad? Nezapáchá? Foto: Profimedia.cz / Corbis
Fotografie: Máte vykachlíčkováno? A omyvatelný strop? A co odpad? Nezapáchá? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

V areálu Mlékárny Příšovice na Liberecku přejíždí mezi dvěma budovami malý nákladní vůz. Třicetimetrovou trasu tam a zpět absolvuje během dne zhruba desetkrát, pokaždé s jednou paletou sýrů. Důvod je jediný: Evropská unie. „V první budově sýr vyrábíme, v druhé máme solné lázně. Dosud jsme polotovary převáželi vysokozdvižným vozíkem, to už ale nejde,“ říká majitel mlékárny Jiří Tůma. Příšovická firma totiž patří mezi několik tisíc tuzemských potravinářských provozoven, na které počínaje prvním lednem dopadly přísné hygienické předpisy EU. A ty mimo jiné přikazují, že suroviny během výroby nesmí opustit uzavřený prostor. „Koncem roku jsme měli mít obě budovy propojené krátkým tunelem, ale stavbaři mají příliš zakázek a nestíhají,“ dodává Tůma.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Vyhrňme si rukávy

Když Evropská komise dávala loni počátkem listopadu Česku poslední vysvědčení o jeho připravenosti na vstup do Unie, jednou ze tří hlavních výtek bylo právě zpoždění při modernizaci potravinářských podniků. V té době unijní hygienické normy splňovala pouhá pětina z nich. V druhé polovině ledna se proto do české kotliny vypravila desítka evropských veterinářů a hygieniků, aby stav věcí ověřili na vlastní oči. Během 14 dnů zkontrolovali na stovku provozoven na zpracování masa a mléka.

„Zhruba hodinu studovali dokumentaci a pak šli do provozu. Kontrolovali všechno, i absolutní detaily &–…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc