Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Řezníci pod lupou

V areálu Mlékárny Příšovice na Liberecku přejíždí mezi dvěma budovami malý nákladní vůz. Třicetimetrovou trasu tam a zpět absolvuje během dne zhruba desetkrát, pokaždé s jednou paletou sýrů. Důvod je jediný: Evropská unie. „V první budově sýr vyrábíme, v druhé máme solné lázně. Dosud jsme polotovary převáželi vysokozdvižným vozíkem, to už ale nejde,“ říká majitel mlékárny Jiří Tůma. Příšovická firma totiž patří mezi několik tisíc tuzemských potravinářských provozoven, na které počínaje prvním lednem dopadly přísné hygienické předpisy EU. A ty mimo jiné přikazují, že suroviny během výroby nesmí opustit uzavřený prostor. „Koncem roku jsme měli mít obě budovy propojené krátkým tunelem, ale stavbaři mají příliš zakázek a nestíhají,“ dodává Tůma.

Fotografie: Máte vykachlíčkováno? A omyvatelný strop? A co odpad? Nezapáchá? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Máte vykachlíčkováno? A omyvatelný strop? A co odpad? Nezapáchá? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

V areálu Mlékárny Příšovice na Liberecku přejíždí mezi dvěma budovami malý nákladní vůz. Třicetimetrovou trasu tam a zpět absolvuje během dne zhruba desetkrát, pokaždé s jednou paletou sýrů. Důvod je jediný: Evropská unie. „V první budově sýr vyrábíme, v druhé máme solné lázně. Dosud jsme polotovary převáželi vysokozdvižným vozíkem, to už ale nejde,“ říká majitel mlékárny Jiří Tůma. Příšovická firma totiž patří mezi několik tisíc tuzemských potravinářských provozoven, na které počínaje prvním lednem dopadly přísné hygienické předpisy EU. A ty mimo jiné přikazují, že suroviny během výroby nesmí opustit uzavřený prostor. „Koncem roku jsme měli mít obě budovy propojené krátkým tunelem, ale stavbaři mají příliš zakázek a nestíhají,“ dodává Tůma.

Vyhrňme si rukávy

Když Evropská komise dávala loni počátkem listopadu Česku poslední vysvědčení o jeho připravenosti na vstup do Unie, jednou ze tří hlavních výtek bylo právě zpoždění při modernizaci potravinářských podniků. V té době unijní hygienické normy splňovala pouhá pětina z nich. V druhé polovině ledna se proto do české kotliny vypravila desítka evropských veterinářů a hygieniků, aby stav věcí ověřili na vlastní oči. Během 14 dnů zkontrolovali na stovku provozoven na zpracování masa a mléka.

„Zhruba hodinu studovali dokumentaci a pak šli do provozu. Kontrolovali všechno, i absolutní detaily &–…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].