Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Robert Baden-Powell. Foto: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Robert Baden-Powell. Foto: EGP • Autor: Respekt

V knize Velcí současníci napsal Winston Churchill, že ze tří nejlepších generálů, které během svého života potkal, paradoxně ani jeden nevyhrál žádnou velkou bitvu. Shodou okolností začínají jména těchto tří mužů na písmeno B: zařadil mezi ně Williama Boothe, jenž stál u zrodu Armády spásy, Louise Bothu, sjednotitele Jižní Afriky – a Roberta Baden-Powella, otce mládežnického skautingu. Výročí narození třetího z nich připadá právě na tuto neděli.

Baden-Powell se narodil 22. února 1857 v rodině oxfordského profesora (pocházel z deseti sourozenců). Už od dětství se zajímal o přírodu a dobrodružství. To ho také v době největšího rozkvětu viktoriánské říše vedlo ke vstupu do imperiální armády. Vyznamenal se zvlášť v búrské válce a již ve svých 43 letech byl povýšen do hodnosti generála.

V roce 1907 stál Baden-Powell u zrodu chlapeckých skautských oddílů (Boy Scouts). Impulzem k tomu byly úspěšné dětské tábory, při jejichž vedení využíval zkušeností své práce se zvědy (Scouts) z búrské války. Pilíři skautského výcviku se stalo vštěpování vysokých morálních hodnot – čestnosti, poctivosti, úcty k bližním – a spoléhání se na vlastní síly.

Po poradě s britským králem Eduardem VII. v roce 1910 odešel úspěšný generál z armády. Král se domníval, že „B.-P.“, jak se mu přezdívalo, může pro vlast udělat ještě víc v řadách skautingu. Hnutí se začalo spontánně rozvíjet v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].