Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kerry má našlápnuto

Fotografie: Je proti válce, ale s veterány z Vietnamu se stýká rád (Kerry - stojící druhý zleva). Foto: Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Je proti válce, ale s veterány z Vietnamu se stýká rád (Kerry - stojící druhý zleva). Foto: Getty Images • Autor: Respekt

Po primárkách v jižanských státech Tennessee a Virginia je víceméně rozhodnuto, koho postaví Demokratická strana k prezidentským volbám. O křeslo šéfa Bílého domu se popere senátor John Kerry z Massachusetts. Ačkoli v kampani pokračují guvernér Howard Dean i senátor John Edwards, zlom už nelze očekávat. Snad jen odhalení nějakého výrazného škraloupu na pověsti, jako jsou zprávy o Kerryho údajném poměru s jistou stážistkou, by senátorovu jízdu mohlo zastavit. Ale zatím se nezdá, že by tyto informace měly dostačující ráži.

Trefa do černého

Pro připomenutí: ještě koncem prosince se zdálo, že nic nezastaví Deana. Pak přišel leden a zásluhou dvou vítězství v Iowě a v New Hampshiru se najednou nemluví o nikom jiném než o 61letém Kerrym. Je to překvapení. Jeho kampaň zprvu nenacházela ohlas mezi voliči. Koncem listopadu ztrácel v průzkumech ve státě New Hampshire na Deana skoro 30 %, přesto ho tam o 13 % porazil.

Klíčové bylo to, že začátkem prosince přestavěl organizaci svojí kampaně a do jejího čela postavil populární bývalou guvernérku Jean Shaheenovou. Přispěl ale i sám Dean, když po dopadení Saddáma Husajna prohlásil, že Irák je stejně nebezpečné místo jako předtím. Nakonec Kerrymu pomohl lednový průzkum v časopise Newsweek, podle něhož by pouze on, jako jediný ze všech demokratických uchazečů, dokázal vyhrát nad Georgem W. Bushem, a to v poměru 49 % ku 46 % hlasů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].