Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zavděč se, zvítězíš

Po pěti letech od pádu vlády Vladimíra Mečiara stojí Slovensko opět na rozcestí. Blížící se prezidentské volby, souběžné referendum o předčasných volbách i neustálé bouře ve vládní koalici, jež Dzurindův kabinet změnily z většinové na menšinovou vládu, to všechno kalí

obraz Slovenska jako reformní země, která bez problémů vstoupí za pár týdnů do Evropské unie a aliance NATO.

Kdo proti Mečiarovi

Prezidentské volby, jejichž první kolo bylo vyhlášeno na 3. dubna a druhé o čtrnáct dní později, mohou být jen výběrem ze špatných možností. Hlavním favoritem se zdá kandidát premiérovy Slovenské demokratické a křesťanské unie, ministr zahraničí Eduard Kukan. Je považován za architekta asi největšího úspěchu první Dzurindovy vlády v letech 1998 až 2002. Kabinet tehdy dohnal ztrátu způsobenou předtím Mečiarem a zajistil zemi místo jak v Evropské unii, tak v druhé vlně rozšiřování Severoatlantické aliance.

Kariérní diplomat Kukan se ale v domácí politice prakticky neprojevoval, a pokud ano, tak jako věrný spojenec premiéra Mikuláše Dzurindy. Jeho nominace je z tohoto pohledu nejen odměnou, ale také sázkou na jistotu. Jako nekonfliktní, až bezbarvý politik, jehož tiskové konference i rozhovory jsou nudné k uzoufání, se zdá mnohým Slovákům docela dobrým řešením. Hlava státu má minimální pravomoci, je především reprezentativní figurou.

Až 25 % Slováků, kteří by ho volili podle průzkumů v prvním kole, nevadí ministrova minulost dlouholetého člena…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].