Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Občané, plačte

Česká televize má problém. Médium, které svého času rozkrývalo nejzávažnější politické podrazy typu Zemanův Bamberg a výrazně určovalo veřejnou agendu, se postupně mění v hračku zdejší politické reprezentace. Drezúra, pomocí které poslanci nastolili klid na Kavčích horách, je prostá a jmenuje se hlad: už šest let sněmovna nezvýšila koncesionářské poplatky, ze kterých ČT žije. A výsledek se dostavil: televize dnes politiky téměř nekritizuje a z vysílání seškrtala skoro všechny publicistické pořady.

mobrazek_1855.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1855.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Proč už tak dlouho nebylo nic o termitech? Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Proč už tak dlouho nebylo nic o termitech? Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt

Česká televize má problém. Médium, které svého času rozkrývalo nejzávažnější politické podrazy typu Zemanův Bamberg a výrazně určovalo veřejnou agendu, se postupně mění v hračku zdejší politické reprezentace. Drezúra, pomocí které poslanci nastolili klid na Kavčích horách, je prostá a jmenuje se hlad: už šest let sněmovna nezvýšila koncesionářské poplatky, ze kterých ČT žije. A výsledek se dostavil: televize dnes politiky téměř nekritizuje a z vysílání seškrtala skoro všechny publicistické pořady.

Kdo, když ne my

Přestože poslání České televize je dnes fatálně ohroženo nedostatkem peněz, zvýšení poplatků jí sněmovna v dohledné době zřejmě nenadělí. Proti je totiž ODS, komunisté a několik sociálních demokratů. Jako hlavní důvod uvádějí to, že se peníze v ČT ztrácejí jako v „černé díře“. Vládní koalice tak nedokáže dát dohromady stojedničkovou většinu k prosazení normy, která s nárůstem počítá. Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) proto z jednání sněmovny svůj návrh raději stáhl, dokud se mu nepodaří rebelující spolustraníky přesvědčit. Podle Dostála jsou fakta pro přijetí zákona jasná: poplatek je od roku 1997 bez ohledu na inflaci stále pětasedmdesát korun (za neocenitelnou službu veřejnoprávní televize tak Češi platí nejméně z Evropanů – v přepočtu třicet eur ročně, zatímco například Dánové dvě stě osmdesát čtyři, Rakušané dvě stě dvacet dva a Poláci čtyřicet)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].