Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nekamenujte krajany

mobrazek_1388.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1388.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Oldřich Černý (vlevo za mikrofonem): Ledy se hnuly. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Oldřich Černý (vlevo za mikrofonem): Ledy se hnuly. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Usměvavá paní s bílou kabelkou, na které se skví emblém českého lva a nápis Česká republika, muž s licousy jak z doby obrození, další zas ve slavnostním oděvu s výšivkami Sokola. Tyto a dalších bezmála tři sta lidí bylo možné potkat během minulého týdne na chodbách Univerzity Karlovy na srazu českých krajanů, kteří přijeli do Prahy ze všech koutů světa ukázat, že jim jejich rodná vlast není lhostejná a že jí mají co nabídnout.

Vy jste to zvládli

Potřetí během pěti let se do Prahy sjeli čeští krajané, kteří už léta žijí mimo svoji vlast, na Týden zahraničních Čechů. Pozdravit je kromě premiéra Vladimíra Špidly přišli i předseda Senátu Petr Pithart a pražský primátor Pavel Bém. K nim se přidali i další senátoři a řada odborníků z ministerstva vnitra a zahraničí.

Během šesti dnů diskutovali krajané nejen o svých životních příbězích, ale také o zdravotnictví, problematice voleb, restitucí či o exilovém tisku. Podle předsedy Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů Oldřicha Černého se ale konference především snaží vytvořit prostor pro setkání krajanských spolků z různých koutů světa. „A to nám jde – aby se mohli sejít lidé žijící v zahraničí a debatovat o tom, co lze dělat společně,“ říká pan Černý. „Nyní poprvé přijeli lidé z bývalých komunistických zemí a měli tak možnost inspirovat se od komunit, které už léta fungují třeba v Americe.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].