Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Další rána Moliérovi

„Harry Potter dobyl francouzská knihkupectví“, napsal palcovým titulkem minulý týden deník Le Monde. Vzhledem k celoplanetární potterománii celkem banální věc, kdyby tu však nebylo jedno ale. Nejnovější pokračování příběhu čarodějnického učně je historicky první knihou v angličtině, která se dostala do čela seznamu nejprodávanějších titulů ve Francii. Pro zapálené ochránce francouzštiny to znamenalo jediné: další ránu Moliérově mateřštině. Už o pár dní dříve francouzští poslanci probírali zprávu o jazykové rozmanitosti v Unii a vyslechli si neradostnou zvěst. Evropa se nezadržitelně mění v anglicky mluvící zónu.

„Harry Potter dobyl francouzská knihkupectví“, napsal palcovým titulkem minulý týden deník Le Monde. Vzhledem k celoplanetární potterománii celkem banální věc, kdyby tu však nebylo jedno ale. Nejnovější pokračování příběhu čarodějnického učně je historicky první knihou v angličtině, která se dostala do čela seznamu nejprodávanějších titulů ve Francii. Pro zapálené ochránce francouzštiny to znamenalo jediné: další ránu Moličrově mateřštině. Už o pár dní dříve francouzští poslanci probírali zprávu o jazykové rozmanitosti v Unii a vyslechli si neradostnou zvěst. Evropa se nezadržitelně mění v anglicky mluvící zónu.

Nebezpečné myšlenky

„Když jsem v roce 1995 odcházel z Bruselu, 70 % dokumentů, které mi prošly rukama, bylo ve francouzštině. Teď je téměř 70 % v angličtině,“ citoval týdeník The Economist šéfa zastoupení Evropské komise ve Varšavě Bruna Dethomase. Zpráva francouzského poslance Michela Herbillona jeho zkušenost potvrzuje. Zatímco ještě před šesti lety byl poměr materiálů vydaných Radou ministrů nebo Komisí v obou jazycích zhruba stejný, dnes je 60 % sepsáno anglicky a 30 % francouzsky – jedině Evropskému soudu v Lucemburku vévodí francouzština, protože verdikty se vynáší v této řeči. Tiskovky v Bruselu, píše se dále v téměř 150stránkové zprávě, probíhají ve dvou třetinách případů v angličtině a „webová stránka Evropské centrální banky je aktivní dokonce jen v anglické verzi!“

Rozhodující…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].