Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Definitiva přišla příliš brzy

Profesor JUDr. VOJTĚCH CEPL se narodil r. 1938 v Praze, studoval na Právnické fakultě UK, v letech 1967-1969 postgraduálně na Oxfordské univerzitě a na Michiganské univerzitě (USA).

Profesor JUDr. VOJTĚCH CEPL se narodil r. 1938 v Praze, studoval na Právnické fakultě UK, v letech 1967–1969 postgraduálně na Oxfordské univerzitě a na Michiganské univerzitě (USA). Zabýval se obecnou teorií práva, právní sociologií a občanským právem. Veřejnosti se stal známým publikacemi z oblasti bytového práva a bytové politiky. V roce 1989 zakládal OF na Právnické fakultě, pracoval v různých legislativních radách, stal se proděkanem, vedoucím katedry občanského práva, členem politického grémia ODA. Podílel se na přípravě české ústavy. Od roku 1990 přednášel na mnoha zahraničních univerzitách, byl hostujícím profesorem na univerzitách v San Francisku a v Chicagu. V roce 1993 ho prezident jmenoval soudcem Ústavního soudu ČR.

Porušil prezident v případu Marty Chadimové nezávislost soudcovské moci?

Za prvé naplnil své ústavní právo. Obával se, že Chadimová vazbu nepřežije, a také to řekl. To byl hlavní důvod a já tomu věřím. A k té nezávislosti soudcovské moci: nemyslíte, že se poněkud přehání? Je-li nezávislá, neznamená to, že ji nelze kritizovat. Lidé, kteří říkají, že to prezident sice mohl udělat, ale měl mlčet, volají po autoritářství a absolutismu. Je snad mezi svobodnými lidmi nevhodné vysvětlovat racionální důvody jakéhokoli rozhodnutí?

Takže může i soudce Hodoušek jakkoli komentovat Havlovo rozhodnutí. Nebo to nebývá zvykem?

Proč ne? V opačném názoru vidím příznaky poddanského myšlení. Lidé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].