Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zlý sen na brněnské radnici

Zlý sen na brněnské radnici

Primátor V.Mencl (ODS) odvolán stranickými kolegy

Většinou jednoho hlasu byl ve středu 30.9. plénem brněnského městského zastupitelstva odvolán primátor Václav Mencl. Jeho protivníci sice neuvedli žádný věcný důvod, který je přiměl k podání odvolacího návrhu, přesto však 31 brněnských poslanců (ze šedesáti) hlasovalo pro změnu na nejvyšším křesle.

Diskuse o kvalitách starosty Mencla se pohybovala většinou na úrovni neprokázaných obvinění. Nejlépe je dokumentuje historka prvního primátorova náměstka Jiřího Horáka o nejmenovaném kanadském poradci, který při návštěvě primátorské vily Tugendhat našel na stole nahou slečnu. K tomu někteří poslanci přidali už jen pár všeobecných tvrzení. Josef Havel z HSD-SMS si stěžoval na „Menclovo autoritativní zasahování do práce rady, což má za následek její nekonstruktivnost“, na „atmosféru strachu mezi pracovníky magistrátu a absenci pevného organizačního řádu magistrátu“. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS na brněnském zastupitelstvu J.Továrka „hraničilo primátorovo chování s diktátorstvím“. Náměstek Horák označil vyslovené výhrady za „pouhou špičku ledovce“ a situaci za tak kritickou, že „musí být vyřešena“.

Pravá levice a levá pravice

O primátorovo odvolání se zasloužili jeho náměstci a straničtí kolegové z ODS - Jiří Horák a Luděk Zahradníček. Tento paradox vysvětlují poukazem, že Václav Mencl stejně vstoupil do strany pár měsíců před posledními parlamentními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].