Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šance pro Česko i Slovensko

Šance pro Česko i Slovensko

„ODS i já osobně počítáme s tím, že v budoucím českém státě bude nezastupitelnou roli sjednocující osobnosti plnit Václav Havel,“ říká v rozhovoru pro Respekt nový český premiér Václav Klaus.

V případě, že by československá federace nezanikla - lze podle vás v obou republikách udržet stejný směr reformy při současně dohodnutém principu „každý za své“?Vidím to jako téměř nemožné. Slovenská strana sice projevila určitou flexibilitu - například jmenováním pragmatika Tótha do funkce ministra financí - ale v principu se mi zdá, že zastavení dosavadního přerozdělovaní bude pro Slovensko znamenat obrovskou díru do státního rozpočtu.Vycházíme přitom ze základního faktu, že pro českou stranu je dosavadní přerozdělování nadále nepřijatelné. V zájmu udržení kontinuity vztahů českých a slovenských podniků by snad mohla vzniknout jakási obdoba onoho neúspěšného „Dienstbierova“ plánu pomoci státům bývalého SSSR. Něco takového by ovšem muselo být úzce vázáno na český zájem.

Idea státu a jeho budoucnost

Co to ale je český zájem? Mohl byste ho nějak definovat?V krátkodobém výhledu je podle mne českým zájmem zajištění pokračování procesů, které začaly po listopadu 89 v oblasti politické, ekonomické a společenské. Nechci proto o českém zájmu v tuto chvíli vznešeně spekulovat. Je mi cizí nadsazené filozofické mudrování. Vždycky jsem se snažil odlišovat přemýšlení od filozofie s velkým F. V tomto smyslu jsem nikdy nebyl schopen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 15 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].