Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dovolená v Doupovských horách

Letošní dovolenou jsem trávil u rodičů své ženy v Měcholupech u Žatce. V úterý 24.7. jsem se s dvěma malými dětmi, ženou a její matkou vypravil na výlet autem do Karlových Varů. Podle autoatlasu ČSSR z roku 1989 jsem stanovil trasu Podbořany - Buškovice - Nepomyšl - Podbořanský Rohozec - Kyselka - Karlovy Vary.

Letošní dovolenou jsem trávil u rodičů své ženy v Měcholupech u Žatce. V úterý 24.7. jsem se s dvěma malými dětmi, ženou a její matkou vypravil na výlet autem do Karlových Varů. Podle autoatlasu ČSSR z roku 1989 jsem stanovil trasu Podbořany - Buškovice - Nepomyšl - Podbořanský Rohozec - Kyselka - Karlovy Vary. O její průjezdnosti jsem vůbec nepochyboval. Proč by ji jinak do autoatlasu zakreslili?Cesta probíhala podle plánu, až kousek za Podbořanským Rohozcem mě zaujalo zvláštní architektonické dílo. Byla to betonová budka s úzkým vchodem, která se ze všeho, co jsem dosud spatřil, nejvíce podobala nepodařené čekárně na autobusové zastávce. Objekt upoutal mou pozornost, ale přesto jsem si stačil přečíst dva nápisy: „Vojenský prostor“ a „Vstup zakázán“. Ze zvyku jsem je automaticky přiřadil k prostoru, kde se nalézaly, to znamená k lesu vpravo od silnice.Překvapení přišlo až za prvním kopcem. Naskytl se nám nevídaný pohled: kam oko dohlédlo, byly louky se zvláštními jizvami. Žádné pole, natožpak stavení, nikde ani živáčka. Následovalo překvapení číslo dvě - dopravní značka „Dej přednost v jízdě tankům!“ Směrovky na cestě nebyly, uvítal jsem tedy první značku se jménem obce. Zastavil jsem a hledal její název v autoatlasu. Samozřejmě marně. O sto metrů dále byl „obci“ konec. V další „obci“, do které jsem dorazil, se mi konečně rozsvítilo.

Jmenovala se Doupov. Uvědomil jsem si, že se nacházím na tankodromu, o jehož existenci v těchto místech jsem neměl ponětí a o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].