Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš junior promluvil o Čapím hnízdu. Opozice chce vyslovit nedůvěru vládě

Premiérův syn poprvé promluvil v případu podvodných dotací. Řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

Rozhovor novinářů z televize Seznam se synem premiéra Andreje Babiše, jehož se kvůli kauze Čapí hnízdo snaží najít policie, už vyvolal i reakce tuzemských politiků. Opoziční poslanecké kluby se nyní chystají shromáždit podpisy k návrhu na vyslovení nedůvěry menšinové vládě Andreje Babiše, která tvoří koalici se sociální demokracií.

Babiš junior tvrdí, že manžel lékařky, která napsala zprávu o jeho zdravotní nezpůsobilosti pro stíhání v kauze Čapí hnízdo, ho loni proti jeho vůli odvezl na Krym. Premiér poslal Respektu k zjištění novinářů Seznamu vyjádření: "Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Moje dcera trpí bipolární chorobou. Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal. Odmítám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil.”

Hned v úterý se poslanecké kluby sejdou, aby rozhodly, zda se k vyslovení nedůvěry Babišovi připojí. Iniciátorem návrhu je lidovecký poslanec Marian Jurečka, jehož ambicí je získat i podpisy poslanců za ODS, TOP09, Starosty a nezávislé, Piráty, ale i za vládní ČSSD.  Pro vyvolání hlasování je zapotřebí nejméně 50 poslaneckých podpisů. Pro odhlasování nedůvěry však musí zvednout ruku 101 členů horní komory.

Co na to ČSSD

Podle informací Respektu je pravděpodobné, že k samotnému hlasování o nedůvěře by opozici hlasy mohly stačit. Kromě lidovců svůj komentář zveřejnil například poslanec za Piráty Jakub Michálek, který kauzu přirovnal k praktikám ruské mafie. „Zjištěné skutečnosti mohou znamenat velký skandál. České soudy musí teď v první řadě určit znalce, který posoudí, zda je Andrej Babiš mladší skutečně nezpůsobilý trestního řízení, nebo jde jen o účelové vyhýbání se trestnímu stíhání,“ uvedl pak na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

K pádu Babišovy vlády je však třeba hlasů ona nadpoloviční většina poslanců - a to by mohl být v současném rozložení sněmovny problém. Hnutí ANO část své agendy v horní komoře už od loňských sněmovních voleb prosazuje pomocí hlasovací koalice s SPD a KSČM, která dohromady čítá 115 poslanců. Navíc komunisté současnou vládu (i když nepřímo) podpořili. V dohodě s hnutím ANO se také zavázali, že nebudou hlasování o vyslovení nedůvěry iniciovat – dohoda nicméně už nezakazuje hlasovat pro návrh, se kterým přijdou ostatní partaje.

V tuto chvíli také není jasné, jak se k celé záležitosti nakonec postaví poslanecký klub ČSSD – a zda by vůbec byla strana ochotná vyslovit nedůvěru vlastnímu kabinetu. Do Babišovy vlády ČSSD vstupovala ve složité situaci, navíc po velkém boji i s prezidentem Milošem Zemanem získala ministerstvo zahraničí i vnitra. Partaj má navíc velké dluhy a prožívá vnitřní boje - předčasný konec ve vládě by ji v očích veřejnosti mohl ještě více poškodit.

Tímto opatrným směrem se ubírají i slova místopředsedy Romana Onderky. Podle místopředsedy strana očekává, že v kauze bude nyní konat hlavně policie. „Předpokládám, že policie podezření z trestné činnosti vyšetřovala, vyšetřuje nebo po dnešku vyšetřovat určitě bude,“ uvedl pro Českou televizi Onderka.

V Česku se snaha o vyslovení nedůvěry objevila zatím v každém volebním období po roce 2000. Úspěšná ale byla pouze jedenkrát, v roce 2009. Vyslovení nedůvěry se odehrálo v době českého předsednictví Evropské unie - a byl to konec Topolánkovy vlády složené z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Nedůvěru vládě vyslovilo přesně 101 poslanců. Pro pád kabinetu byli všichni poslanci ČSSD a KSČM, kteří sice dohromady měli jen 97 hlasů, vládu nicméně položili vlastní lidé: pro hlasovali rebelové ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel a dříve zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Poté, co vláda Mirka Topolánka padla, na scénu následně nastoupil prezident Václav Klaus, který do čela překlenovací „úřednické“ vlády jmenoval dosavadního ředitele ČSÚ Jana Fischera.

Co se stalo

Policie obvinila Andreje Babiše, jeho tehdejší spolupracovníky a rodinné příslušníky, že si podvodem vyjednali dotaci padesát milionů korun pro stavbu rekreačního sídla Farma Čapí hnízdo.  Premiér uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Podle vyšetřovatelů ale nechal farmu jen formálně vyvést z majetku holdingu Agrofert, který tehdy Babišovi patřil, aby na dotaci dosáhl. Policisté tvrdí, že ve skutečnosti Babiš Čapí hnízdo stále ovládal, což konstatoval i Evropský úřad pro boj proti podvodům Olaf.

Jak napsal server iRozhlas, od počátku stíhání komplikuje situaci právě zdravotní stav Babišových potomků - syna Andreje Babiše mladšího (35 let) a dcery Adriany Bobekové (39 let). Detektivové přitom mají za to, že se odkazem na závažné duševní poruchy snaží vyhnout vyšetřování. Napsali to přímo do usnesení o zahájení trestního stíhání. Zdravotnímu stavu dětí Andreje Babiše se věnuje i rozhodnutí státního zástupce o stížnostech obviněných.

Ještě před obviněním poslali potomci policii lékařské zprávy, které to mají prokazovat. Přišli s nimi poté, co je policie pozvala k takzvanému podání vysvětlení, které předcházelo zahájení samotného stíhání. Podle iRozhlasu však policisté ani jednomu z potomků současného premiéra neuvěřili - a nakonec je obvinili. Jak uvádějí v usnesení o zahájení trestního stíhání, Babiš junior i Bobeková totiž vykonávali náročná povolání, která by s duševními poruchami stěží zvládali. Česká policie Babiše juniora přitom shání už přes dva roky.

Reportéři¨Sabina Slonková a Jiří Kubík objevili Babiše juniora ve Švýcarsku, kde má občanství. Podle jejich zjištění tvrdí, že byl proti své vůli loni odvezen mimo Českou republiku právě kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.  Petr Protopopov údajně odvezl Babišova syna, který má švýcarské občanství, na ukrajinský poloostrov Krym - nejdřív měl být v Sevastopolu, později v Jaltě. „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ vysvětloval serveru Andrej Babiš mladší.  Pobyt na Krymu potvrdila i jeho matka, první Babišova manželka Beata.

Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

„Řekla mi (Protopopová): Máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny,“ sdělil novinářům Babiš junior. „On (Protopopov) mi řekl na Ukrajině - já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený,“ dodal premiérův syn. Protopopova se podle svých slov bál, a proto pomocí emailu české policii oznámil, že byl unesen.

Protopopov je manžel psychiatričky Dity Protopopové, jež působila jako poradkyně na ministerstvu financí v době, kdy byl Andrej Babiš šéfem úřadu, nyní je členkou zastupitelstva v Praze 8 za hnutí ANO. A je také autorkou lékařské zprávy, ve které stojí, že Babiš mladší není zdravotně způsobilý k výslechu ohledně Čapího hnízda.

S novináři Seznamu nyní o své roli v kauze promluvil. A řekl, že s Čapím hnízdem měl něco společného: „Něco s Čapím hnízdem jsem podepisoval, nevěděl jsem, co podepisuji."

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].