Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Státní zástupce navrhl zastavit stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK
Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v pondělí podle informací Deníku N navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo, kteří měli neoprávněně získat dotaci ve výši padesáti milionů korun na přestavbu farmy. Server informace zveřejnil s odvoláním na dva zdroje obeznámené s výsledkem. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala ovšem uvedl, že se vypracovaným rozhodnutím nyní zabývá vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Ten teprve musí posoudit, zda je rozhodnutí dostatečné důvodné. V opačném případě se věc se vrátí zpět k Šarochovi. Zatím není jasné, jak dlouho potrvá přezkoumání , spis má více než 20 tisíc stran. Šaroch se případem zabývá již čtyři roky, také proto by měl podle Unie státních zástupců podat ke svému aktuálnímu rozhodnutí vysvětlení.

Rovněž bývalý vrchní státní zástupce v Praze Stanislav Mečl upozornil, že rozhodnutí o zastavení stíhání není ještě definitivní, nicméně část opozičních politiků se již vyjádřila, že z kauzy nikdy nezmizí stín podezření, pokud se nedostne k soudu. Zároveň konstatovali, že Babiše musí porazit ve volbách. Sám premiér řekl, že žádnou informaci od žalobců nemá a bere tedy zatím vše s rezervou. Zopakoval ale, že se vždy cítil nevinen, a dodal, že pokud někdo "ovlivňoval státního zástupce, tak to byli demonstranti na Václavském náměstí“. Státní zastupitelství podle něj pracuje pod tlakem médií a různých zájmových skupin.

Zemské volby: AfD získala historicky nejlepší výsledek

AfD: Dokončeme revoluci • Autor: REUTERS
AfD: Dokončeme revoluci • Autor: REUTERS

Ve víkendových  zemských volbách v Braniborsku podle předběžných výsledků zvítězila sociální demokratce (SPD) a s 26,2 procenty tak porazila Alternativu pro Německo (AfD) - ta nicméně nakonec získala vysokých 23,5 procenta a je druhá. Křesťanská demokracie (CDU) skončila třetí se ziskem 15,6 procenta. Naopak v Sasku se CDU podařilo zvítězit s 32, 1 procenty hlasů; druhou příčku pak opět obsadila AfD s 27,5 procenty. Protiimigrační strana si tak nynějšími volebními výsledky výrazně přilepšila, před pěti lety zde totiž získala jen 9,7 procent podpory voličů. Lépe jsou na tom i Zelení - 8,6 procent představuje zatím jejich nejlepší skóre.

Výsledky ve východoněmeckých spolkových zemích jsou naopak nejhorší pro koaliční SPD a CDU a mohou mít vliv na pokračování jejich svazku i vytváření koalic.  Podle médií přitom politici CDU a SPD reagují s až nečekaným ulehčením, protože vše mohlo v případě vítězství AfD  dopadnout ještě výrazně hůř. Podle politologů dali voliči najevo nespokojenost s vývojem po pádu komunistické Německé demokratické republiky, a komentátoři tak píší  o historické změně v rozložení politických sil a tom, že protiimigrační Alternativě pro Německo zjevně neškodí ani extremismus. Nicméně do žádné z vlád kvůli odmítavému postoji ostatních stran AfD nesměřuje.

Zaorálek zrušil výběrové řízení na šéfa Národní galerie

Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK
Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se rozhodl zrušit výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha. Výběrové řízení vypsal před svým odchodem na konci července jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Staněk odvolal bývalého ředitele galerie Jiřího Fajta v polovině dubna a zdůvodnil to závažnými hospodářskými pochybeními. Tento krok vedl k protestům a byl počátkem úvah o jeho odchodu z funkce. „Vypsání nového řízení není věc, která by se dala udělat za několik týdnů. První věc je, že jsem to zrušil. Druhá, že se obracím na některé experty v této oblasti, abychom se začali bavit o parametrech,“ uvedl Zaorálek.

Zásadní je podle něj dlouhodobá perspektiva galerie. Po Fajtově odvolání NG dočasně vede Ivan Morávek. Zaorálek jedná s experty, kteří by měli ministrovi pomoci nové výběrové řízení vypsat. Původně chtělo ministerstvo jméno vzešlé z konkurzu znát v únoru příštího roku. Podle Zaorálka se do konkursu dosud nikdo nepřihlásil, což potvrzuje, že výběrové řízení zřejmě nebylo v pořádku. Zaorálek zahájí i přezkum dalšího Staňkova rozhodnutí, podle kterého už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Staňek podle médií letitý spor vyřešil navzdory památkářům i rozkladové komisi v posledních hodinách ve funkci a vyšel vstříc majiteli a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi. V pátek se Zaorálek míří do Olomouce, kde chce řešit situaci po odvolání šéfa tamního Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Toho Staněk odvolal společně s Fajtem.

Hongkongští studenti bojkotovali výuku

Policie v Hongkongu; ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Policie v Hongkongu; ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Studenti hongkongských vysokých a středních škol v pondělí bojkotovali výuku, aby mohli pokračovat v protivládních demonstracích. Akce následuje po víkendových tvrdých střetech demonstrantů s policií. Někteří demonstranti se v ranní špičce znovu snažili narušit provoz podzemní dráhy, kterou blokovali už o víkendu. Policisté ale v metru hlídkovali a rychle se přesouvali mezi stanicemi.¨Stovky studentů se mezitím v rámci bojkotu výuky sešly na protestním shromáždění před jednou z největších univerzit ve městě, další studenti vytvářeli ve městě lidské řetězy. Ke školním uniformám si mnozí vzali také přilby, brýle a obličejové masky, které nosí na protestní akce jako ochranu před slzným plynem a obušky.

Hongkong, který býval britskou kolonií a nyní je samosprávnou oblastí Číny, v uplynulých dvou dnech zažil podle agentury Reuters nejhorší násilí od vystupňování nepokojů před třemi měsíci. Protestující zapalovali barikády a házeli zápalné láhve; policie proti nim zasahovala vodními děly, slzným plynem a obušky. Narušena byla také hromadná doprava a hongkongské letiště zrušilo v neděli 25 letů. Hongkongská policie oznámila, že při víkendových střetech mezi demonstranty a policí bylo zadrženo 63 lidí. Byl mezi nimi i třináctiletý chlapec, který měl u sebe dvě zápalné láhve. Příslušníci bezpečnostních sil ho zadrželi v metru. Demonstranti vyzvali občany, aby se v pondělí připojili ke generální stávce, ale většina lidí se podle agentur po nepokojném víkendu vrátila k běžnému životu.

Hurikán Dorian se blíží k USA. Dva miliony lidí se mají evakuovat

Vero Beach, Florida - příprava na hurikán • Autor: AP
Vero Beach, Florida - příprava na hurikán • Autor: AP

Hurikán Dorian pustoší Bahamy, kde způsobil záplavy. Živel poničil či srovnal se zemí 13 tisíc domů, hlásí Červený kříž. Podle místních médií je první obětí osmiletý chlapec, který utonul. K Bahamám míří loď Britského královského námořnictva. Dorian, který zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, se posouvá směrem k pobřeží USA. Zhruba dva miliony lidí čeká povinná evakuace, jež se dotkne pobřeží států Florida, Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína, píše server ČT24.

Dorian je druhý nejsilnější atlantický hurikán, který kdy dorazil na pevninu. Vítr o rychlosti bezmála 300 kilometrů za hodinu navíc doprovázejí silné srážky. Oko hurikánu se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) bude od středy posouvat paralelně k pobřeží Jižní Karolíny. Malá odchylka v předpovědi by ale podle agentury AP mohla znamenat, že stát zasáhne velmi silný vítr. Jen v Jižní Karolíně se má evakuovat zhruba 830 tisíc lidí, přičemž mnozí z nich musejí opustit domovy již počtvrté za uplynulé čtyři roky. „Je to nejsilnější a největší hurikán v moderních dějinách, ale domníváme se, že dokážeme zajistit, aby všichni přežili,“ uvedl guvernér Henry McMaster.

https://www.youtube.com/watch?v=aFfItDeOijI

Středoškolská unie zahájila kampaň za zrušení povinné maturity z matematiky

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

Středoškoláci v pondělí spustili kampaň na podporu studentských samospráv a zrušení povinné maturitní zkoušky z matematiky nazvanou Hlásíme se o slovo! Česká středoškolská unie připravila petici, jejíž znění její zástupci přečetli před novináři. Na 4. října je pak v Praze naplánovaná protestní akce. ČSU také chystá návrh novely, která by upravila způsob fungování a pravomoci žákovských samospráv. Na 11. září je plánovaná schůzka zástupců ČSU s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

Ten nedávno uvedl, že bude usilovat o zrušení povinné maturity z matematiky. Nejdříve je podle něj potřeba vylepšit způsob výuky matematiky na školách. Podle ministerstva by se pak povinná matematika mohla u maturity zavést v horizontu osmi až deseti let. Současný zákon však určuje její zavedení nejpozději od roku 2022 na většině maturitních oborů. ČSU má za to, že povinná zkouška aktuální kvalitu výuky matematiky může ještě zhoršit. Středoškoláci poukazují, že na středních odborných školách pak půjde povinná maturita z matematiky na úkor počtu hodin odborných předmětů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].