Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co bylo a bude v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce zastavil stíhání Andreje Babiše. Nyní rozhodnutí posuzují jeho nadřízení

Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský
Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský

V kauze Čapí hnízdo došlo na hlavní bod - mělo by být jasné, zda bude v tomto dotačním případu obžalován premiér Andrej Babiš. Deník N přinesl informaci, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch stíhání premiéra i dalších obviněných v této kauze zastavil. Totéž vyplývá z tiskové zprávy samotného Městské státního zastupitelství v Praze, které má kauzu na starosti. „Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci,“ stojí ve zprávě s tím, že nyní toto rozhodnutí bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství. Respekt v několika bodech popisuje dosavadní vývoj kauzy i její dopady:

1) Proč je (byl) premiér stíhán? V roce 2009 získala firma Farma Čapí hnízdo dotaci 50 milionů korun na to, aby v obci Olbramovice ve Středočeském kraji vystavěla multifunkční hotelový komplex v hodnotě až 450 milionů korun. Jenže téměř nikdo tehdy nevěděl, komu společnost patřila. Do počátku roku 2008 byla majitelem jedna z firem spadajících pod holding Agrofert ZZN Pelhřimov. Pak se majitelé schovali za anonymní akcie. A tato otázka je zásadní.

Nárok na dotaci měly pouze malé a střední podniky, které by si podobný projekt nemohly bez takové pomoci dovolit. Nikoli firma spadající pod miliardový holding Agrofert. Společnost Farma Čapí hnízdo se však přihlásila o dotaci přihlásila právě jako malý a střední podnik - a jako taková také peníze dostala. Po uplynutí pětiletého tzv. období udržitelnosti, tedy na přelomu let 2013 a 2014, přešla však znovu pod holding Agrofert, přesněji pod firmu Imoba, jež tehdy byla součástí holdingu, a posléze na samotného majitele Agrofertu Andreje Babiše. Celý projekt tedy může působit dojmem, že firma Farma Čapí hnízdo pouze skryla majitele za anonymní akcie, případně je účelově změnila, aby vylákala dotaci. Toto podezření posiluje i fakt, že se autorstvím celého projektu několikrát chlubil i tehdejší majitel Agrofertu a dnešní premiér Andrej Babiš (dnes je Agrofert ve svěřenském fondu).

2) V jakém stavu je tedy trestní řízení? Před dvěma lety, měsíc před parlamentními volbami, požádala policie Poslaneckou sněmovnu o vydání dvou vedoucích mužů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Následně je oba obvinila, Faltýnkovo stíhání však později státní zástupce zrušil. Stíhání Babiše za údajný dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie pokračuje a hrozí 10 let mu za to až vězení. Spolu s ním stíhání čelí i Babišova manželka Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Policie je navrhla obžalovat v první polovině letošního roku. Babišův syn byl vyloučen k vlastnímu řízení. Deník N ovšem v pondělí přišel se zprávou, že státní zástupce Jaroslav Šaroch, který případ Čapího hnízda dozoruje, rozhodl zastavit stíhání i Babiše i dalších obviněných. Pokud se Šarochovým rozhodnutím nyní ztotožní jeho nadřízení z vedení Městského státního zastupitelství, bude Babišovo stíhání zastaveno.

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

3) Jak Andrej Babiš vysvětloval celou kauzu: Andrej Babiš byl dotlačen k vysvětlení projektu Čapí hnízdo v roce 2016 na zvláštním jednání Sněmovny. K celé kauze se tehdy dostal až ke konci svého jeden a půl hodiny dlouhého projevu - a prohlásil, že farmu v době, kdy čerpala dotaci, nevlastnil Agrofert a nevlastnil ji ani on, ale majiteli byli jeho dvě dospělé děti a bratr jeho dnešní manželky. „Nemohl jsem říct pravdu, to přece musí každý rodič pochopit. Děti jsou to nejcennější, co máme,“ prohlásil tehdy Babiš jako ministr financí. Kauzu tehdy vysvětloval tak, že s myšlenkou projektu Farmy Čapí hnízdo za ním přišla nejmenovaná specialistka na evropské fondy v roce 2007. On se však rozhodl, že se do něj nepustí. „Protože se projekt netýkal byznysu Agrofertu, nechtěl jsem ho jako Agrofert realizovat,“ prohlásil v roce 2016 ve Sněmovně. Nicméně jeho dcera prý od dětství jezdí na koni, a tak se rozhodl, že dá rodině peníze na to, aby si firmu koupila.

To, že poté farmu znovu převzal holding Agrofert, vysvětloval Babiš následovně: „Dluh farmy k předmětnému datu byl 615 milionů. Původní investiční záměr se vzhledem k finanční krizi v roce 2008 až 2010 nenaplnil. Nepodařilo se získat dostatek zakázek a individuální turistika nedokázala pokrýt placení úvěrů. A vzhledem k ručení bankovního úvěru byl Agrofert nucen v roce 2013 projekt převzít.“

4) Jaký byl vliv Agrofertu na projekt: Babiš to během vystoupení ve Sněmovně jen naznačil, ale pro realizaci projektu byl celou dobu zásadní právě Agrofert a jeho podpora. Firma Farma Čapí hnízdo díky tomu dostala nadstandardní výhody oproti klasickému malému a střednímu podniku, který měl tehdy jako jediný na dotaci nárok. Holding se zaručil za úvěr ve výši 450 milionů korun od banky HSBC, ač farma tehdy neměla žádné příjmy, z nichž by ho splácela. Banka v té době úvěrovala zároveň i Agrofert, navíc v rámci interní komunikace představitelé banky jako důvod pro poskytnutí půjčky zmiňovali, že právě velký klient HSBC Babiš má na úvěru velký zájem.

Jenže Farma Čapí hnízdo jako hotel po otevření příliš nevydělávala, a finančně se tak spoléhala na firmy Agrofertu, které si zde každý rok objednávaly reklamní služby v hodnotě desítek milionů korun. Pro farmu tyto sumy v letech 2010 až 2012 znamenaly mezi 70 a 90 procenty veškerých tržeb. A díky tomu mohla farma finančně přežívat. Mezitím sice splácela půjčku u banky HSBC, ale zároveň se zvyšovaly její dluhy u někoho třetího. Vyplývá to z účetnictví firmy Farma Čapí hnízdo. Kdo byl tehdy věřitelem, který firmě postupně půjčil až půl miliardy na splácení úvěru, není jasné. Dluh následně převzala spolu s celou firmou i s hotelem zmíněná společnost Imoba spadající v té době pod Agrofert.

Indicií o velmi úzkém propojení mezi holdingem Agrofertem a Babišem na jedné straně a Farmou Čapí hnízdo na druhé se od té doby nahromadilo ještě mnohem víc. Server irozhlas.cz například uvedl, že webovou doménu capihnizdo.cz si již na konci roku 2007, tedy před začátkem celého projektu, zaregistroval a zaplatil sám Agrofert. Dále server zmiňuje, že firma Imoba zase podávala stavební povolení na stavbu farmy, ohlásila odstranění zdejší stodoly a projekční kancelář jí do listopadu 2008 posílala faktury.

Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK
Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK

5) Jak je (byl) s celým projektem spojen sám Babiš? „Je to ten nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného,“ pronesl Andrej Babiš, když v roce 2015 s režisérem Vítem Klusákem natáčel dokument Matrix AB - a tímto prohlášením odstartoval celou kauzu naplno. Šéf ANO sice větu rozporuje jako vytrženou z kontextu, ale známek, že má s projektem mnoho společného, je víc. Babiš například sám zaplatil za akcie, které od Agrofertu jeho příbuzní odkoupili. A podle serveru irozhlas.cz vedl minimálně jedno jednání za farmu v roce 2013.

Šéf projekční kanceláře, která při stavbě vykonávala dozor, pak podle serveru policistům popsal, že se do plánování areálu od samého začátku výrazně sám Babiš zapojoval. „Babiš mu (řediteli projekční kanceláře, pozn. red.) vysvětloval svůj záměr, že by uvedenou nemovitost měl v podstatě jako svoji chalupu. Říkal mu, že by si to představoval jako malou rodinnou farmičku,“ cituje server  jednoho z aktérů kauzy, který popisuje setkání Babiše s architektem při prohlídce dvora Semtín, kde posléze farma vznikla. Avšak poté prý architekt Babiše přesvědčil, aby místo toho vzniklo velké rekreační a školící středisko.

6) Jak vše ovlivní politickou situaci? Pokud by vedení Městského státního zastupitelství potvrdilo, že stíhání Babiše a dalších obviněných se zastavuje, dá se očekávat, že to Babišovi velmi pomůže i politicky. „Výrazně by to posílilo ANO a naopak oslabilo kritiky Andreje Babiše,“ říká sociolog Jan Herzmann. Podle jeho kolegy Daniela Prokopa nemusí být sice bezprostřední dopad na preference hnutí ANO tak zásadní, ale výrazný efekt může nastat dlouhodobého hlediska, protože kauzu Babiš může využívat v kampani.

Naopak v případě nyní méně pravděpodobné obžaloby se toho v rámci politiky fakticky příliš nestane. Jistě by toho využila opozice a vzrostl by tlak na soudržnost celé vládní koalice – přece jen situace, kdy český premiér vypovídá jako obžalovaný před soudem, je naprosto bezprecedentní. Na druhou stranu mezi Andrejem Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem je dohoda, že vládní spolupráce končí až v případě prvoinstančního rozsudku proti premiérovi. Na druhou stranu tu ale stále zůstává kauza evropských dotačních fondů.

Teoreticky může Babišovi zavařit i etický kodex vlastního hnutí. „„Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí,“ stojí v bodě deset kodexu ANO. Nicméně Babišova kauza se přímo netýká jeho veřejné funkce - a Babiš má svém hnutí stoprocentní podporu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].