Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Slovenský prezident Kiska založí novou politickou stranu

Andrej Kiska • Autor: Profimedia.cz
Andrej Kiska • Autor: Profimedia.cz

Současný slovenský prezident Andrej Kiska chce po odchodu z funkce založit novou politickou stranu. Její název zatím neprozradil, oficiálně ji hodlá představit až 15. června, tedy v den, kdy ho ve funkci vystřídá příští slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, informoval s odvoláním na dva informované zdroje slovenský Denník N.

Kiska podle deníku do chystané strany momentálně shání spolupracovníky, přičemž mezi oslovenými jsou třeba bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová nebo exministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Kiska už dříve avizoval, že má v úmyslu zůstat ve vysoké politice, zatím však neuvedl, o jaké formě veřejného angažmá uvažuje. K setrvání v politice ho prý motivovalo zavraždění investigativního novináře Jána Kuciaka.

Ministr Staněk zrušil památkovou ochranu obchodního domu Kotva

OD Kotva • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz
OD Kotva • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zrušil památkovou ochranu obchodního domu Kotva, informovala jeho mluvčí Martha Häckl. Podle úřadu tak učinil proto, že během řízení, které o přidělení památkové ochrany rozhoduje, se změnil vlastník domu. Nový majitel Kotvy - Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skalychce - obchodní dům rekonstruovat a sejmutí památkové ochrany proto vyvolalo spekulace, že při opravě může dojít ke znehodnocení architektonicky cenné stavby.

Podle Staňka se ale v případě chybějící památkové ochrany jedná jen o formální věc, která existenci domu neohrožuje. „Předběžná památková ochrana před poškozením nebo zničením trvá,“ uvedl. Nový majitel Kotvy minulý týden oznámil, že budovu čeká zhruba roční rekonstrukce v řádu miliard korun. Pražská správa nemovitostí také uvedla, že je během přestavby Kotvy otevřena dalším investorům. Ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců řekl, že ústav s podmínkami přestavby schválil.

V Česku vznikne nový zpravodajský televizní kanál CNN Prima News

Ilustrační foto • Autor: HN - Matěj Slávik
Ilustrační foto • Autor: HN - Matěj Slávik

Druhá nejsledovanější česká televize Prima oznámila, že vytvoří nový, čistě zpravodajský kanál, na jehož obsahu se bude podílet renomovaná americká stanice CNN. V pořadí devátý kanál TV Prima bude mít název CNN Prima News a bude možné ho sledovat prostřednictvím pozemního, kabelového či satelitního vysílání. Vysílání začne během následujících dvanácti měsíců, oznámila Prima v tiskové zprávě.

Mezinárodní zpravodajství budou tvořit pořady dodávané CNN, které budou dabované do češtiny. Na domácích reportážích se budou podílet mimo jiné jednotlivé regionální zpravodajské týmy skupiny Prima. Součástí dohody s CNN bude také užití značky a sdílení zkušeností. Členem redakční rady bude „renomovaný novinář z centrály CNN“, jeho jméno nicméně Prima zatím neuvedla. CNN Prima News je nejnovější národní zpravodajskou stanicí, jíž CNN poskytuje licenci na svoji značku. Česká frančíza se tak zařadí k ostatním stanicím, kterými jsou například CNN Indonésie, CNN Filipíny, CNN News-18, CNN Turecko, CNN Money Švýcarsko a CNN Řecko.

Otřel se o mě nosem, obvinila demokrata Bidena bývalá asistentka

Joe Biden • Autor: REUTERS
Joe Biden • Autor: REUTERS

Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který aktuálně zvažuje kandidaturu na příštího prezidenta, čelí nařčení dvou svých bývalých spolupracovnic, že se jich v minulosti nevhodně dotýkal. První bývalá asistentka si stěžuje, že jí Biden před deseti lety vzal hlavu do dlaní a otřel se svým nosem o ten její; druhé ženě vadí, že ji před pěti lety políbil do vlasů.

Dnes třiačtyřicetiletá Amy Lappos byla v roce 2009 asistentkou jednoho z demokratických kongresmanů, když se jí Biden podle jejích slov „nevhodně dotýkal“ na benefiční akci v Connecticutu. Vypověděla, že když tehdejší viceprezident přišel poděkovat skupině asistentů, vzal její obličej do dlaní a otřel se svým nosem o její. Podobně Bidena nařkla Lucy Flores z nevhodného chování z roku 2014, kdy za demokraty kandidovala v Nevadě. Biden jí tehdy přijel podpořit na volební akci. „Když jsem se v zákulisí připravovala vystoupit na pódium, přiložil mi zezadu ruce na ramena. Poté si přičichl k mým vlasům a políbil mě na temeno,“ uvedla nyní. Biden v tiskovém prohlášení uvedl, že si není vědom toho, že by se choval nevhodně. „Během mnoha let při kampaních i v osobním životě jsem třásl rukama mnoha lidem, hodně lidí jsem objímal nebo jim vyjadřoval radost, podporu či útěchu. Ale nikdy – ani jednou – jsem se podle mě nedopustil ničeho nevhodného,“ uvedl na svou obranu.

Skupina britských poslanců navrhla zákon, který by odložil brexit

Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS
Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS

Skupina britských poslanců připravila návrh zákona, kterým chce vládu přinutit k žádosti o dlouhý odklad brexitu. Cílem iniciativy je zabránit tomu, aby Británie 12. dubna opustila Evropskou unii bez dohody, která by upravovala podmínky brexitu. Skupinu zákonodárců vedou konzervativec Oliver Letwin a labouristka Yvette Cooperová, tedy poslanci, kteří stáli v posledních týdnech v čele snah prosadit alternativní podobu brexitu po opakovaném neúspěchu vládní strategie. Většinovou podporu v dolní komoře však nezískala žádná z předložených variant. Poslanci tedy podle všeho opouští snahu prosadit alternativní brexitový plán a místo toho se soustředí na odvrácení brexitu bez dohody.

Už ve středu chtějí poslanci prosadit usnesení, kterým by převzali kontrolu i nad programem čtvrteční schůze Dolní sněmovny. Během ní by se o novém brexitovém zákoně debatovalo a následně i hlasovalo. Pokud by opatření prošlo, vláda by podle komentátorů neměla na výběr a musela by parlamentu vyhovět. „Tohle je poslední zoufalý pokus, kterým chceme zabránit tomu, aby naše země byla vystavena rizikům spjatým s odchodem bez dohody. Uvědomujeme si, že je to složité. Rozhodně to však stojí za to,“ citovala BBC konzervativce Letwina. Zpravodajka televize Sky News Beth Rigbyová ovšem zároveň na Twitteru s odvoláním na nejmenovaného jiného poslance uvedla, že Letwin „si je na 90 procent jistý, že vypadneme bez dohody“.

Nejvyšším mrakodrapem Evropy bude Sauronovo oko v Dánsku

Plánovaný mrakodrap na dánském venkově • Autor: Bestseller
Plánovaný mrakodrap na dánském venkově • Autor: Bestseller

Londýnský Shard možná ztratí své prvenství nejvyšší budovy v západní Evropě, píše Aktuálně.cz. Přeroste ho obří mrakodrap, který se už za pár let začne stavět na dánském venkově. Zhruba 320metrový Bestseller chtějí architekti postavit v městečku Brande na území Jutského poloostrova.

Mrakodrap, za kterým stojí architektonické studio Dorte Mandrup, by měl být nejen nejvyšší stavbou v Dánsku, ale i v celé Evropě. „Bude to dominanta, která Brande vypíchne na mapě,“ řekl pro server The Guardian vedoucí stavby Anders Krogh Vongdrup. Jako zástupce architektonického studia je rád, že městečku může pomoct ke slávě.

Stavbu ekologického mrakodrapu si jednohlasně přejí jak obyvatelé, tak i političtí představitelé Brande. Podle Mortena Dickmana, reportéra lokálních novin, bylo ve městě téměř nemožné sehnat člověka, který by se stavbou vyloženě nesouhlasil.

Pevnina Jutského poloostrova je tak plochá, že na stavbu bude vidět ze vzdálenosti až 60 kilometrů. To se nelíbí například Trunu Kamrovi, architektovi z města Aarhus. Jak sám tvrdí, věž v Brande by mohla narušit úchvatný krajinný ráz. Představou gigantické věže v polích se baví i další obyvatelé okolních měst. Kodaňská média o projektu píšou jako o Sauronově oku, symbolu zlověstného Mordoru z trilogie Pán prstenů.

Kdy by se mohlo začít stavět, zatím není jasné. Podle architektů jsou před položením stavebního kamene ještě roky práce a dlouhá vyjednávání potřebných povolení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].