Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Nová klimatická dohoda z Dubaje je slabá, rychlý konec fosilních paliv nezajistí

Musela by obsahovat požadavky na ukončení dotací fosilnímu průmyslu nebo na to, aby světové emise vyvrcholily nejpozději v roce 2025

Návrh textu byl přijat... • Autor: REUTERS
Návrh textu byl přijat... • Autor: REUTERS

Přelomová dohoda, která poprvé v historii výslovně žádá odklon od fosilních paliv – tak hodnotí některá světová média výsledek klimatické konference COP28 v Dubaji. Kdo ale klimatická jednání dlouhodobě sleduje, takovému pohledu prostě nemůže věřit. Osm let po uzavření pařížské klimatické dohody je „konsensus ze Spojených arabských emirátů“, jak se dohoda také nazývá, svým způsobem směšný. Jako kdyby narkomanovi po létech léčby jeho závislosti připomněli, že vyléčit se znamená už nefetovat. Je to informace, kterou samozřejmě měl už na začátku.

Cílem Pařížské dohody z roku 2015 je udržet vzrůst globální teploty do konce století výrazně pod dvěma stupni Celsia, pokud možno pod 1,5 stupně, což, jak Pařížská dohoda výslovně připomíná, znamená, že v druhé polovině století už lidstvo nebude zatěžovat atmosféru žádnými skleníkovými plyny. Z toho plyne nutnost celé řady kroků. Emise nelze vypnout lusknutím prstů v roce 2050. Státy sdružené pod Pařížskou dohodou, což jsou v podstatě všechny země světa, proto přišly s plány, jak emise postupně snižovat. Jenže plány se v součtu ukázaly jako nedostatečné a místo aby je státy rychle zpřísnily, začaly v posledních dvou až třech letech jednat o jiných tématech.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].