Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Couvá Babiš z prezidentského závodu?

Demokratičtí kandidáti, kteří nebudou v čele výzkumů nedlouho před volbami, by se měli nominace vzdát a podpořit toho nejsilnějšího

Andrej Babiš na cestě po jižních Čechách • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš na cestě po jižních Čechách • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Andrej Babiš slíbil, že v druhé polovině října oznámí, jestli půjde do prezidentských voleb. Musí si evidentně pro sebe vyhodnotit, jestli má šanci uspět. A poslední výzkumy i nadále preferují jiného kandidáta – Petra Pavla. Když se Babiše zeptala Mladá fronta DNES, jestli považuje Pavla za silného kandidáta, tak řekl: „Na to odpovím trochu jinak. Pokud totiž nebudu kandidovat, tak by neměl kandidovat ani on, protože řekl, že vlastně kandiduje jen proto, aby Babiš nebyl prezidentem. Takže očekávám, že když náhodou oznámím, že kandidovat nebudu, tak on stáhne svoji kandidaturu.“ Kromě nesmyslného požadavku stojí za pozornost fakt, že to není příliš sebevědomé vyjádření. Oznámí tedy šéf hnutí ANO v říjnu, že kandidovat nebude?

Z Andreje Babiše si kdekdo právem dělá legraci pro jeho naprosto nesrozumitelné projevy. Chrlí slova, myšlenky opouští v polovině věty a nedělá si starosti s fakty. Zcela jiný Babiš ale sedí za stolem se svým strategickým týmem. Jakkoli si myslí, že by zvládl řídit celý svět, sociologickým a marketingovým radám naslouchá disciplinovaně. Vyplatilo se mu to už tolikrát, že nechce zbytečně riskovat.

Výzkumy veřejného mínění mluví zatím jednoznačně, má proti sobě už dva kandidáty, kteří jsou schopni ho porazit. Vedle Pavla je to ještě posilující Danuše Nerudová. Oba mají výhodu silného charismatu, dobrých volebních týmů a nejsou spojeni s vládní, ale ani s opoziční politickou stranou. Mnozí kritici vyčítali vládě Petra Fialy, že dosud nepostavila svého kandidáta, ale to by bylo nejlepší možné řešení. Vzpomeňme na Karla Schwarzenberga, který zastupoval tehdy nepopulární vládu a byl poražen Milošem Zemanem. Pro Babiše není dobrá zpráva ani to, že kandiduje šéf odborů Josef Středula, který mu může vzít část voličů nespokojených s vládou.

Z hlediska šéfa ANO by tak bylo nejlepší postavit někoho jiného. Často se mluví o Karlu Havlíčkovi, který by se svou kadencí slov mohl prostřílet na Hrad, či o Aleně Schillerové, jež by pózou starostlivé matky mohla vzbudit pocit sounáležitosti s trpícími, jakkoli se na jejich dnešní nelehké situaci coby ministryně podílela. Pro ostatní kandidáty by bylo ale mnohem horší, kdyby ANO našlo někoho jako Věru Jourovou, tedy výraznou osobnost, jíž kredit přiznávají i kritici hnutí. Na to už ale téměř není čas.

Babiš – opět na základě výzkumů a trendů ve společnosti – možná bude více spoléhat, že těžká situace způsobená válkou Ruska proti Ukrajině a Evropě oslabí vládní strany a on pak sestaví vládu třeba složenou z ANO a SPD. Víkendové komunální volby sílu hnutí potvrdily. A aby svou pozici Babiš neohrozil, nebude riskovat prohru v prezidentských volbách. Řekněme, že to je teď pravděpodobnější scénář. Ale šéf ANO se může nakonec pokusit vsadit na to, že frustrace lidí bude v lednu tak velká, že za prezidenta zvolí i jeho.

Není pochyb, bez ohledu na dnešní výzkumy, že Babiš by byl silný uchazeč. A proto bychom pak měli následovat Slovensko aspoň v jedné věci, a sice že demokratičtí kandidáti, kteří nebudou stát v čele výzkumů nedlouho před volbami, se nominace vzdají a podpoří toho nejsilnějšího.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2022 pod titulkem Couvá Babiš z prezidentského závodu?