Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zase ne

Plány PiS omezit svobodu médií zastavil její prezident

Polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) vyrazila na zteč. Před Vánoci narychlo a k překvapení všech přijala zákon, který má ohrozit existenci největší nezávislé polské televize TVN. Tím se pustila do bitvy se Spojenými státy – TVN vlastní americká firma Discovery a Američané dávali jasně najevo, že to, co vnímají jako útok na americké vlastnictví a svobodu polských médií, nenechají bez odpovědi. K překvapení všech, a podle všeho i samotné PiS, zákon vetoval prezident Andrzej Duda. Ten je loajálním zástupcem vládnoucí strany, ale zdá se, že v tomto případě se zachoval samostatně a vzepřel se Jarosławu Kaczyńskému, šéfovi PiS a reálnému vládci země. TVN a americko-polské vztahy jsou pro tuto chvíli v bezpečí. V ohrožení může být naopak polská vládní většina.

A proč přesně teď?

Polský Sejm se takzvaným lex TVN zabýval už podruhé. Poprvé se jej pokusila vláda protlačit v srpnu. Ustoupila ale protestům veřejnosti i americké ambasády a veto opozičního Senátu nechala bez odpovědi. Až doteď – na rychle svolaném hlasování, které nejspíš porušilo regule Sejmu, vládní poslanci senátorské veto zvrátili.

TVN je největší soukromá polská televize a její zpravodajství je nejsledovanější v zemi. Je nezávislá, a proto někdy kritická k vládě. Ta se TVN snaží komplikovat život dlouhodobě. Mediální dozor jí v loňském roce dlouho odmítal (bez důvodu a protiprávně) prodloužit licenci. Nynější zákon měl být ještě větší ranou. Plánovaná legislativa stanovila, že v Polsku smí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].