Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jednání o volebním zákonu se zadrhlo

Koalice ANO, SPD a Trikolóry opakovaně zablokovala dohodu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Česká politická scéna se počátkem února dopracovala k málokdy vídané, téměř zázračné shodě: že na předělávku volebního zákona podle příkazů Ústavního soudu je málo času; podle prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše dokonce tak málo, že se to nestihne, na podzim nebude jak volit a země se propadne do hluboké ústavní krize. Proto minulé úterý veřejnost uklidnilo prohlášení některých šéfů a volebních expertů sněmovních stran, že na společné schůzce našli způsob, jak věc urychlit.

Východiskem se měl stát rok a půl starý lidovecký návrh novely volebního zákona, který už projednala vláda, během jednoho dne může ve sněmovně projít prvním čtením a politici ušetří zhruba šest týdnů času nutného jinak k „legislativnímu procesu“ v případě zbrusu nové změny. Uklidňující dojem shody ale vydržel jen osmnáct hodin. Už ve středu dopoledne smetly spojené síly poslanců za ANO, Okamurovy SPD a čtyř členů Trikolóry zařazení lidoveckého návrhu na jednací program. A stejná koalice pak zamítla i opakovaný pokus demokratických opozičních stran dostat novelu na program s pomocí sociálních demokratů a komunistů v pátek. Většina politiků je sice dál přesvědčena, že se východisko podaří najít včas, brzdná síla trojice Babiš, Okamura a Klaus ale přinesla otázku, o co novému souručenství ve hře o zákon jde a co ho uspokojí.

Babiš odešel mlčky

Jak už bylo řečeno, po zmíněném úterním jednání svolaném ministrem vnitra Janem Hamáčkem se z prohlášení některých účastníků zdálo, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].