Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jako tenkrát ve Wu-chanu

Zdravotní sestra z videa se chystá dál odhalovat pravdu

Lidé jí děkují, že je vytrvalá. (Petra Fajmonová Rédová ve své kuchyni) • Autor: Matěj Stránský
Lidé jí děkují, že je vytrvalá. (Petra Fajmonová Rédová ve své kuchyni) • Autor: Matěj Stránský

Tvář ženy, která otvírá dveře svého bytu v brněnské čtvrti Komárov, pozorovatelé zdejšího protivakcinačního dění na sociálních sítích dobře znají. Petra Fajmonová Rédová ve videích na Facebooku často varuje před vakcínami proti nemoci covid-19, vybízí k nenošení roušek a s každým dalším zveřejněným záznamem bylo už delší dobu jasné, že tu v ní vyrůstá výrazný veřejný výhonek masy nespokojených Čechů, kteří se nechtějí očkovat a nevěří systému.

Nešlo to opravit

Petra Fajmonová Rédová vstoupila do širšího povědomí v polovině listopadu. Jejího videa z 8. listopadu, které už chvíli putovalo obvyklou cestou po internetu a v němž vyjadřuje také myšlenku, že právě vakcíny vytvářejí mutace viru a že čím víc dávek vakcíny člověk má, tím více bude nemocný, si všiml šéfredaktor webu Manipulátoři.cz Jan Cemper. Zaujal ho zejména popisek, který v různých obměnách video provázel – že na něm mluví zdravotní sestra brněnské jednotky intenzivní péče. Cemper se dotázal nemocnic v Brně, zda u nich na JIP slouží paní Fajmonová Rédová, a poté co dostal záporné odpovědi, napsal na svůj web, sledovaný i profesionálními novináři, odhalení, že tuto „sestru z JIP v Brně“ žádná brněnská nemocnice nezaměstnává a paní ve videu že je známá dezinformátorka.

„Nový hoax o očkování: Falešná zdravotní sestra z brněnské nemocnice šíří lži na videu,“ napsal pak do titulku například web Expres.cz a zpráva o podvodném sesterství paní Fajmonové Rédové se objevila i na dalších zpravodajských webech. „O mně říkají, že jsem dezinformátorka, ale dezinformátoři jsou oni,“ říká teď v kuchyni bytu, kde žije s manželem a dvěma školou povinnými dětmi, Petra Fajmonová Rédová. „Já jsem o sobě nikdy netvrdila, že pracuju na JIP v Brně, a nemůžu za to, že to k tomu videu někdo připsal. Ani jsem to nevěděla a nemohla jsem jim napsat, ať to opraví,“ říká paní Fajmonová Rédová a vytahuje z kabelky zaměstnaneckou kartu neurologické kliniky v Londýně. A taky potvrzení manažerky trustu, do nějž nemocnice spadá, které si kvůli své nové popularitě nechala vystavit – v němž se anglicky píše, že Petra Fajmonová Rédová v londýnském špitále pracuje od roku 2000 a postoupila už do funkce vrchní sestry na jednotce kritické intenzivní péče.

Manažerka podepsaná na lejstru pak i z nemocničního e-mailu na dotaz redakce potvrzuje, že je to skutečně tak, a operátorka v londýnské nemocnici po dotazu na paní Fajmonovou Rédovou přepojuje volajícího na oddělení intenzivní péče, kde sestra v telefonu sděluje, že Petra Fajmonová Rédová, vedoucí sesterských směn, tento týden neslouží.

Uniklá zpráva

Žena, o které je řeč, teď v kuchyni popisuje londýnský provoz: z pěti týdnů tam odpracuje ve dvou blocích dvanáct dní. A posteskne si, že má v posledních dnech z ostudy kabát, když se o ní píše jako o lhářce, a taky že její brněnský e-shop, v němž prodává kosmetické výrobky ruské firmy Faberlic, založené zakladatelem ruské parlamentní strany Noví lidé Alexejem Nechajevem, zaplavily falešné objednávky – lidé si objednali zboží za hodně peněz, ale pak nereagovali na telefonáty nebo telefon hned zavěsili, takže ve strachu, že bude platit poštovné a zboží objednané recesisty se jí vrátí, všechny nahromaděné objednávky raději stornovala. „Takže takhle se tady bojuje proti údajným dezinformacím – skutečnými dezinformacemi,“ říká sestra Fajmonová Rédová s tím, že bude šéfredaktora webu Manipulátoři.cz žalovat, už si najala právníka.

A neměla by se spíše zlobit na lidi, kteří její video nesprávným popiskem označili, než na člověka, který upozornil, že ten popisek není správný? „Tak oni asi vycházeli z toho, že jsem sestra na JIP, což je pravda, a když bydlím v Brně, tak mysleli, že pracuju v Brně,“ říká paní Fajmonová Rédová. „Ale on mi měl alespoň zavolat, když o mně chtěl psát.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].