Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Toasty, zrní, substráty – a další problémy

Česko čeká další rozhodnutí o dotacích pro Agrofert

Rébus, který stojí před českou vládou, se nezadržitelně blíží. Ministři se budou muset brzy rozhodnout, jak naloží s dotacemi pro firmy svého šéfa. Evropští kontroloři  předminulý týden s konečnou platností rozhodli, že Agrofertu neproplatí sto milionů korun pro firmu Penam, a vláda by měla říct, jak bude prekérní situaci řešit.

Zatímco zde kabinet vyčkává, u jiných případů už čekat nepůjde. Agrofert v říjnu bez povšimnutí vyhrál u pražského městského soudu spor, ve kterém si stěžoval, že stát v jiné, ale podobné kauze s dotacemi otálí. Jak nyní zjistil Respekt, soud dal za pravdu Agrofertu a uložil státu lhůtu, dokdy se musí vyjádřit. Ta uplyne právě tento týden.

O co jde? Společnost Primagra z holdingu Agrofert požádala v dubnu 2018 o příspěvek na sušárnu zrní. Ministerstvo dosud nerozhodlo, jestli ji přizná. Důvodem je, že Evropská komise už nechce pro Agrofert nic proplácet kvůli střetu zájmů Andreje Babiše.

České úřady preventivně tento typ dotací pro Agrofert stoply. Babiš střet zájmů odmítá, stejně jako Agrofert. Dotazy ohledně žaloby firmy Primagra mluvčí holdingu Karel Hanzelka nechtěl komentovat.

Podle informací Respektu jde o první případ, kde soud rozhodl, že stát už musí konat. Ale můžou přibýt další. Nerozhodnutých dotačních žádostí má Agrofert u státu desítky, celkem v nich může jít o stovky milionů korun.

To, jak se stát postaví k penězům pro sušárnu zrní, lze brát jako precedens. Pokud stát dotaci přizná, řekne tím, že verdikt…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].