0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace3. 11. 201911 minut

Něco se na beton musí změnit

Nekončící příběh materiálu, který (skoro) nikdo nemá rád

Betony nové a lepší.
(Lávka ve Vrapicích z vysokopevnostního UHPC betonu) • Autor: Matěj Stránský

Beton je nepostradatelný. Než si tuto větu přečtete, použije se na světě 23 tisíc koleček betonu. A přestože ho spotřebujeme nejvíc hned po vodě a neobejde se bez něj žádná stavba, většina lidstva ho nemá v oblibě. Je to však nespravedlivá averze: beton je stavební materiál výhodných vlastností, pevný, trvanlivý a hygienický, který je možné produkovat skoro kdekoli.

Býval to materiál obdivovaný pro své konstrukční možnosti a zhruba do šedesátých let 20. století proti němu nebyly námitky. Mezitím se ovšem stal symbolem všech negativ stavebnictví: megalomanství, bezohlednosti, drancování zdrojů, korupce „betonových lobby“. Kámen, cihly, dřevo, to vše přijímá veřejnost mnohem vlídněji. „Beton budí negativní emoce. Není to k němu moc spravedlivé, je to materiál, který v dohledné době nic nemůže nahradit,“ říká Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu Českého vysokého učení technického, kde se beton zkoumá.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Zalít Václavské náměstí

Jestli něco představuje velikášství globálního stavebnictví, je to největší betonová stavba světa, přehrada Tři soutěsky na řece Jang-c‘-ťiang. Hráz tvoří 16 milionů tun betonu a za ní se rozlévá nádrž delší než Česká republika. Z oblasti bylo ovšem nutné nejdřív přesídlit půl druhého milionu obyvatel a „zrušit“ tisíc měst a vesnic, na stavbě zahynula stovka pracovníků, voda navždy pohřbila cenné památky. Zbyla otřesená krajina, eroze a sesuvy půdy kolem přehrady vyžadují neustálé zásahy a ještě více betonu. Právě na Čínu připadá téměř…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc