Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Co je to nachos

Minulý týden nám Google přichystal animaci Google Doodle, která připomínala 124. výročí narození vynálezce nachos. Zajímavé. Jenže co my víme o nachos? Budeme tedy googlovat.

Nejprve zadáme „co je to nachos“. Jedná se o kukuřičnou placku (tzv. tortillu) nakrájenou a zapečenou se sýrem a dochucenou papričkami jalapenos. Olé, Google. Jídlo je součástí tzv. tex-mex kuchyně. Proklik: obyvatelstvo Prahy, Brna, ba i Zábřehu na Moravě si zvyklo chodit do restaurace na „mexiko“. Domněle mexická kuchyně je však tzv. tex-mex, tedy americká verze mexického jídla. Skutečná mexická kuchyně je údajně chutnější, sofistikovanější, navíc je součástí nehmotného dědictví UNESCO. Tak Mexikánce moc nedrážděte. Caramba!

A nyní již „historie nachos“. To bylo tak. V roce 1943 bylo město na mexické hranici Piedras Negras rozpálená, ospalá díra, ostatně stejně jako město Eagle Pass na americké straně. Tam se nacházela základna pro výcvik amerických letců, a jakkoli to bylo důležité zařízení, manželky důstojníků se tam celé dny nudily. Zpestřením pro ně tudíž byl i výlet do Piedras Negras. V době brzkého oběda zavítaly do tamního vyhlášeného restaurantu Victoria Club. Ovšem znáte Mexiko. Kuchař ještě nedorazil, nikde nikdo, jen pomenší Maître d’ (proklik: vrchní číšník) s knírkem se snaží zachránit situaci. V kuchyni našel tortillu a trochu čedaru. A už se to nese, señoras. Nachos Especiales.

Nachosova specialita. Říká Google překladač. Vrchní se totiž jmenoval Ignacio Anaya García. Ignacio…

I_obalka_R34
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R34
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1154
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte