Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Kávová diverzita

A konečně také jedna dobrá zpráva. Na planetě rychle přibývá druhů. Konkrétně druhů káv – evoluční biologové odhadují, že každých sedmnáct minut se vyvine další a daří se jim nejlépe za poslední tři miliony let. Zrovna teď se nám vylíhla nitro cold brew, taková roztomilá malá potvůrka.

Evoluční biologové soudí, že na počátku bylo kafe. Horká tmavá tekutina, která se vypila z hrnku – a bylo. Nebo nebylo? Je to už dávno. Poslední dobou připomíná soupis káv na jídelním lístku svou délkou seznam ohrožených druhů. Kávy ovšem ohrožené nejsou, naopak. Například cold brew se adaptovala na život v oteplujícím se klimatu. Dělá a pije se totiž za studena. Mletou kávu zalijeme studenou vodou, obrníme se trpělivostí a za nějakých dvacet hodin pijeme. Jediná složitá část je výběr správných zrnek. Burundi, Honduras, Etiopie? Tělo, zrnitost, acidita; ach, ta diverzita.

Cold brew se nejprve pila samotná, ovšem evoluci nelze zastavit, a tak se z ní postupně vydělily další vývojové větve. Zkřížila se například s tonikem – příroda je mocná čarodějka. A což teprve, když se do toho zapojí člověk. Koho prvního napadlo napumpovat do studené kávy ještě směs dusíku a kysličníku uhličitého? Koho napadlo vyvinout za tím účelem speciální přístroj? A jak se stalo, že tenhle přístroj se rozšířil ve všech zeměpisných šířkách a najdeme ho už i v pražských kavárnách?

Evoluční biologové připravují k tématu kongres. Jisté je, že ten přístroj zhruba připomíná pípu a konsternovanému zákazníkovi z ní…

obal26
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

obal26
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 49 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1170
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte