Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Krtci v srdci Tallinnu

Jak Estonsko loví ruské špiony

Každý den se snaží něco získat. (Tallinn) • Autor: Profimedia, Stock Budget
Každý den se snaží něco získat. (Tallinn) • Autor: Profimedia, Stock Budget

Za posledních devět let zadržely estonské bezpečnostní složky jedenáct ruských špionů, což potvrzuje výraznou aktivitu ruské špionáže v jedné z členských zemí Evropské unie. Není přitom důvod se domnívat, že jinde v Evropě je to jinak. Jediné, čím se Estonsko od ostatních odlišuje, je to, že se ruské vyzvědače snaží chytat – a má v tom úspěch. Díky tomu je zřejmější, o co Rusové v Evropě usilují a jak na tom pracují.

Ve tmě

Kdo by čekal elegantně oblečeného muže v drahém autě, jak jsou špioni nejčastěji prezentováni na filmovém plátně, bude překvapen. „Jsem teď kvůli práci daleko a nemůžu se vrátit, přijďte večer,“ říká do telefonu znatelně unaveným hlasem Pavel Romanov. Jsme na samotě ponořené v lesích na východě Estonska, dva kilometry od ruské hranice. Přijeli jsme sem bez předchozí domluvy a žena, která nám před chvílí vytočila na svém telefonu manželovo číslo, působí ustrašeně.

„Co od něj chcete?“ ptá se nás a odpověď, že si chceme jen promluvit, jí klid nepřináší. Stavební dělník Romanov se vrátil domů teprve nedávno z vězení, kde seděl dvacet dva měsíců coby odhalený spolupracovník ruské kontrarozvědky FSB. Nebližší vesnice je odtud deset kilometrů daleko. K domu Romanovových se dá dojet jen po zpevněné pískové cestě. Obytná budova drží jakž takž pohromadě, kromě ní stojí na pozemku několik polorozpadlých stodol a kůlen, na dvoře jsou zaparkovaná nepojízdná auta. Všechno to hlídají dva obrovští psi.

„Takhle tu žijeme, žádný luxus,“ říká Romanovova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].