Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Romantika v éře multitaskingu

Kapela Role originálním způsobem vrací do hry češtinu

Prodchnutí něhou. (Role) • Autor: Matěj Stránský
Prodchnutí něhou. (Role) • Autor: Matěj Stránský

Za posledních dvanáct měsíců se jim povedlo stát se vlajkovou kapelou stanice pro mladé Radio Wave a zároveň se s debutem Rána dostat mezi deset nejlepších tuzemských desek roku v anketě módního časopisu Elle. Pražská trojice Role patří k nejvýraznějším čerstvým jménům české hudební scény a jak je vidět na zmíněných dvou úspěších, svou tvorbou zjevně oslovuje dost různorodé skupiny posluchačů. Čím to je?

Přízeň si kapela získala zdánlivě banální, ale na elegantní provedení mimořádně těžkou kombinací chytlavých kytarových písniček s civilními českými texty. Role sice zpívají o tom, o čem rockové kapely zpívají odpradávna – chvíli o holkách a chvíli o osamění. Ale činí tak zcela vlastní poetikou s naprosto aktuálním vyzněním. Vzedmutá vlna euforie kolem skupiny v širším plánu dává nahlédnout, jak si naše scéna umí najít nové modely fungování.

Místo kupování desek si je lidé stahují zdarma, klubů ubývá a konzervativní rozhlasové stanice se brání všemu, co není unifikované. Zdá se však, že možná právě kvůli těmto mnoha omezením takřka vylučujícím mainstreamový úspěch pro cokoli nekonvenčního tu máme na poli nezávislé scény po letech šanci slyšet opravdu originální hlasy. Platí to i pro Role.

Zpráva o scéně

„Tohle je tanec, který se tančí, když tě nikdo nevidí, a slova, co ti říkám, když tu nejsi,“ zní refrén skladby Když tě nikdo nevidí, kde se potkává ostych i touha; dvě základní emoce, jež tvoří leitmotiv alba Rána. Stejným svorníkem desky je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].