Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Svět prostě je

Richard Flanagan: Úzká
cesta na daleký sever
Richard Flanagan: Úzká cesta na daleký sever

Nejprve je třeba říci, že ceněný román australského spisovatele Richarda Flanagana Úzká cesta na daleký sever není novým Mostem přes řeku Kwai, jak hlásají reklamy. Odehrává se v podobném prostředí japonských zajateckých táborů jako slavná kniha Pierra Boulleho, ale není to příběh o posedlosti hrdostí a civilizovanou tradicí.

Vojenská zkušenost tu sice hraje velkou roli, stejně jako utrpení zajatých Australanů, kteří v roce 1943 stavěli „z vůle císaře“ nesmyslný projekt železnice Barma–Thajsko přezdívaný Lajna. Jde však především o milostný román, v němž láska pomáhá přežít válku – ovšem nakonec obojí odplouvá v teskném proudu zapomnění a jediné, co můžeme dělat, je vyprávět o nich příběhy.

Mezi láskou a peklem

Milostný příběh či spíš několik milostných příběhů se odehrává v předválečné a poválečné Austrálii. Hlavní hrdina, vojenský lékař Dorrigo Evans, si myslí, že „chirurg je mizerný a doktor taky; v hloubi duše byl přesvědčený, že je navíc i mizerný člověk“. Je sice záletník, ale někde v něm navždy zůstala zvláštní epizoda. Jakési prvotní probuzení vášně k životu ztělesněné láskou k Amy, ženě jeho strýce. A právě kapitoly o této lásce, jež mu pomáhá přežít peklo tábora, se vznášejí na křídlech metafor nad realistickými popisy rozbahněného světa plného špíny, nemocí, dřiny, hladu a umírání.

Další roli dalšího ostrého kontrastu, jimiž je kniha protkaná, plní poetický název: Úzká cesta na daleký sever je název básně od klasika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].