Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Tenerife v Toruni

Polská Toruň, starobylé město na seznamu UNESCO, má novou atrakci – kulturní a kongresové centrum CKK Jordanki. Je to několik nepravidelných objemů pokrytých částečně mozaikou z cihlových úlomků. Stejná mozaika kryje prostor uvnitř, plný hran a ploch jako jeskyně nebo středověký sklep. Mozaika připomíná nejen středověkou minulost Toruně, ale také ostrov Tenerife, odkud pochází architekt Fernando Menis. Po filharmonii ve Štětíně je to už druhý případ, kdy Poláci povolali Španěly a vznikla avantgardní stavba mezinárodního významu.

Autor: Iwan Baan
Autor: Iwan Baan

ČLOVĚK

„Nikdy jsem nedělal mnoho kompromisů. Jsem muž NE,“

řekl návrhář bot Manolo Blahnik. V módě je už pětačtyřicet let, a to prý jen díky tomu, že říkal „ne“ módním trendům. Ať už to byly boty na platformě nebo tenisky se zlatými přívěsky. Dokument o životě a práci slavného návrháře nazvaný jednoduše <em>Manolo</em> právě přichází do globálních kin.

VĚC

Medové sklo

Studio Dechem, Michaela Tomišková a Jakub Janďourek, jsou designéři skla, kterým se daří – mají zakázky, je o nich slyšet. Zatím se ale většinou zabývali malými sériemi pro fanoušky designu. Teď poprvé vytvořili předmět pro masový trh, konkrétně pro milovníky sladkého alkoholu. Minulý týden byla představena jejich sklenička na medový nápoj Metaxa Honey…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].